Високе температуре и суша овог љета уништиле су значајан дио пољопривредне производње у Босни и Херцеговини, а као посљедица очекују се умањени приноси, али и квалитет производа. Штета је посебно изражена на кукурузу. Све то утицаће и на цијене основних животних намирница.

ПЕТАР ДРАГОЈЛОВИЋ, пољопривредник

“Ништа више не може му помоћи, кукуруз је завршио, што би рекли људи,капитулирао”.

Овим ријечима Петар Драгојловић, који је ове године кукуруз засијао на око стотину дунума, описује тренутно стање на парцелама.

ПЕТАР ДРАГОЈЛОВИЋ, пољопривредник

“До 40 посто ће бити мање кукуруза него што смо предвиђали. Код нас је на мосту добијеш на ћуприји изгубиш, тако смо и ми на пшеници добили, на кукурузу губитак.Кукуруз засијан на 82 посто обрадивих површина, укупно засијаних површина,ове године је доминантна култура у Семберији. Пољопривредници су морали даиздвоје и нешто више новца за сјетву, око 1400 КМ по хектару због више цијене горива и скупљег репроматеријала.”

Због промјене климе већ неколико година стручњаци експериментишу саразличитим хибридима кукуруза на земљишту.

РАДМИЛА НЕШКОВИЋ, Министарство пољопривреде Републике Српске

“Веома тешко је дати коначну процјену, чињеница је кад су засијани и у којој фази су били кад је дошло до пораста температуре. Уколико су прије високихтемпературе ушли у фазу свилања ту се може и очекивати нешто више од приноса.”

Поред влаге, високе температуре погодују и развоју инсеката, због чега је на удару и поврће.

ГОРДАНА ГАЈИЋ, агрономистица

“Највише на парадајзу и паприци које врло брзо покажу недостатак воде и калцијума и долази до трулежи и код парадајза и код паприка.”

У пољопривредним удружењима кажу да ће лош принос оставити далекосежније посљедице.

САВО БАКАЈЛИЋ, предсједник Удруге пољопривредника села Семберије

” Људи ће продати стоку, сточни фонд. Нема шансе да на оваквиминпутима, цијенама коштања житарица љдуи одрже производњу по питању меса млијека и свега осталог.Видите и сами да је омладина напустила, да је радника нема, фарме се затварају. Ко је продао десет товних јунади он је убацио пет.”

Заједничка оцјена пољопривредника, али и стручњака је да су, након изванредног рода и квалитета пшенице, скоро све остале пољопривредне културе подбациле. Неке површине већ су отписане због високих температура, па се већ увелико размишља о надокнади штете.