Нисам лешинар да нападам, када неко умре, да дођем до плијена, рекао је Сафет Сушић након што се у појединим бх. медијима појавила информација да је главни кандидат за новог/старог селектора фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, с којом је учествовао на Свјетском првенству у Бразилу 2014. године.

“То није мој стил. Није сада поштено причати да ли бих се вратио на клупу фудбалске репрезентације БиХ. Не желим. Просинечки је данас завршио с репрезентацијом БиХ. Додуше, било је очекивано да више неће бити селектор послије квалификација у којима смо подбацили. Никакав контакт дуго времена нисам имао нити с једним човјеком који одлучује у Ногометном/Фудбалском савеза БиХ. Претпостављам да људи из Савеза већ имају рјешење за насљедника Просинечког, а са мном, као што сам већ рекао, нису причали”, истакао је Сушић.

Сматра да БиХ може проћи бараж за ЕУРО 2020 поготово, јер и евентуалну другу, финалну утакмицу игра на домаћем терену.

“Шансе за пласман на ЕУРО 2020 су реалне. Постоје, јер двије утакмице играмо кући. Ипак, из играчког искуства рећи ћу вам да није лако заредом добити двије утакмице на свом терену у пет дана. Међутим, играт ћемо с репрезентацијама нашег нивоа и поновит ћу да су шансе реалне, барем 50 посто за пласман на ЕУРО. Ко год да буде селектор, требао би мобилизовати све снаге, можда за те двије утакмице и вратити неке играче који су се опростили од репрезентације, наравно, ако они то желе. Треба направити најбољу могућу селекцију те уз велику подршку навијача покушати се пласирати, послије Свјетског првенства у Бразилу, и за нас прво Европско првенство”, казао је Сушић.

Сушић је најуспјешнији селектор у хисторији фудбалске репрезентације БиХ и једини који је с националним тимом ове балканске земље изборио пласман на завршницу великог такмичења.

Популарно зване “змајеве” с клупе је предводио од 29. децембра 2009. године до 17. новембра 2014. У 49 утакмица остварио је 23 побједе, девет ремија и имао 17 пораза, уз гол разлику 83:59.