Сјеверна Ирска је данас увела строга ограничења за спречавање ширења новог коронавируса у Великој Британији. У склопу пооштрених мјера затворене су школе, пабови и ресторани како би се успорило ширење вируса.

Ограничења у Сјеверној Ирској укључују двоседмично затварање школа и четвероседмично затварање пабова и ресторана, осим службе доставе. Објава је услиједила након разговора између политичких странака у регионалној Влади око подјеле власти, који су трајали од уторка навечер до сриједе ујутро.

“Није вријеме за отрцане политичке поене. Ово је вријеме за проналажење рјешења“, рекла је прва министрица Арлен Фостер заступницима у регионалној скупштини у Белфасту.

У британском систему управљања, одговорност за јавно здравство контролишу регионалне власти. То значи да Сјеверна Ирска, Шкотска и Велс доносе своја правила у вези с пандемијом КОВИД-19. Влада Велике Британије контролише политику према Енглеској, али истиче да одлуке координира с осталима.

Британски здравствени службеници састали су се у сриједу како би разговарали да ли да нека друга подручја сјеверне Енглеске, међу којима су Манчестер и Ланкашир, ставе на највиши ниво ризика од ширења вируса, што значи да би и тамо ускоро могле бити уведене додатне мјере попут затварања пабова. За сада је једино Ливерпоол стављен у категорију највишег ризика када је план борбе против КОВИД-19 представљен у понедјељак.