Сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун посматрао је десетине хиљада плесача, гимнастичара и других извођача на великој прослави поводом 75. годишњице оснивања владајуће Радничке странке.

Партијски лист “Родонг Синмун” објавио је фотографију на којој Ким, уз главне помоћнике док маше публици, преноси Ројтерс.

Кима је дочекало гласно клицање док је улазио на “Велику масовну гимнастичко-умјетничку изведбу “, јавила је државна телевизија КЦНА.

Догађај је услиједио дан након до сада незабиљежене ноћне војне параде, која је показала необично широк спектар новог оружја у Сјеверној Кореји.

Сјеверна Кореја оживјела је такозване ‘Масовне игре’ 2018. године, након петогодишње паузе, како би приказала слику међународног ангажмана и мира.

“Масовне игре” велике су представе у којима суђелују десеци хиљада плесача, гимнастичара те пјевача, који изводе познате пропагандне теме.

Национална застава Сјеверне Кореје и застава Радничке странке у неђељу су подигнуте уз потриотску музику, укључујући ‘Радничка странка је наш водич’ и ‘Дуж пута социјализма’, јавила је КЦНА.

У свједочењима која су прикупљена од групе оних који су пребјегли из Сјеверне Кореје описују се оштри режими тренинга за такве наступе, који граниче с присилним ђечјим радом.

Игре су настављене ове године упркос строгим граничним контролама и карантинским мјерама наметнутим како би се спријечило ширење корона вируса.

Аналитичари кажу да би то било погубно за економски и политички изолирану земљу, која тек треба извијестити о томе има ли потврђених случајева вируса корона.

Ким и његова службена пратња нису носили маске на фотографији објављеној у Родонг Синмуну, за разлику од мноштва гледалаца на великом стадиону.