Демонстранти окупљени у Скопљу, главном граду Сјеверне Македоније, на протестима због пресуде у случају “Монструм”, којом је група Албанаца осуђена за петоструко убиство код Смилковског језера у априлу 2012. године, сукобили су се данас с полицијом која их је спријечила у намјери да марширају до зграде државних институција.

Демонстранти су на овај начин исказали незадовољство због пресуде која је објављена 23. фебруара ове године.

Чланови породица и пријатељи осуђених ходали су од скопског насеља Чаир према згради Владе Сјеверне Македоније. Полиција их је спријечила у њиховој намјери да дођу до зграде Владе.

Организатори протеста изјавили су да су обавијестили власти да ће демонстрације бити одржане и да желе наставити марш.

Бедри Хајдари, рођак једног од осуђених, позвао је на слободно одржавање марша тврдећи да су осуђени невини.

Неки демонстранти бацали су јаја, камење и тврде предмете на полицију. Дошло је до сукоба између полиције и демонстраната који су се покушали пробити кроз полицијски кордон.

Полиција је интервенисала шок бомбама. Настојећи да напетост не ескалира, организатори су позвали демонстранте да остану мирни.

Суд у Скопљу осудио је раније овог мјесеца на доживотну казну затвора Алила Демирија и браћу Агима и Африма Исмаиловића за петоструко убиство код Смиљковског језера у околини Скопља (Сјеверна Македонија) у априлу 2012. године.

У предмету вођеном на Кривичном суду у Скопљу, тројица окривљених осуђени су на доживотни затвор због оптужби за тероризам, док је оптужени Хаки Азири добио казну затвора у трајању од девет, а Фејзи Азири 15 година затвора, због помагања у злочину.

Оптужени Сами Љута ослобођен је због недостатка доказа. Судски одбор прихватио је захтјев тужиоца и наложио да сви осуђеници у случају “Монструм” остану у притвору.

Насер Рауфи, један од адвоката, тврдио је након пресуде да претходна одлука Врховног суда којом су оптужени заправо ослобођени није узета у обзир без икаквих доказа.

Пет Македонаца који су ишли у риболов на језеро у близини главног града Скопља убијено је 12. априла 2012. године.

У суђењу у случају “Монструм”, започетом 20. децембра 2012. године, против шест особа албанског поријекла осумњичених за ово масовно убиство, у јулу 2014. године изречене су доживотне казне, а једна особа је ослобођена.

У новембру 2017. године Врховни суд је укинуо пресуду и вратио процес на поновно суђење, а осуђени су пуштени из притвора.