Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев најавио да ће најкасније сутра увече на територији цијеле земље бити проглашено ванредно стање у трајању од 30 дана.

“Најкасније сутра увече ћемо одржати сједницу Владе, а ако буду спремне све инстутиције у правно-формалном аспекту, спремни смо и вечерас да то урадимо. Увјерен сам да ћемо најкасније сутра увече прогластити 30-дневно ванредно стање”, рекао је Заев послије сједнице Савјета за безбједност на којој је одлучено да се Влади предложи да уведе ванредно стање.

Заев, који је као премијер и члан тог савета, рекао је да се не искључује могућност за карантин, полицијски час или слично, али да се то у овом тренутку не разматра.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски објаснио је да проглашавање ванредног стања даје широке могућности за ангажовање војске у подршци здравственим институцијама и влади и да преузме управљање приватним здравственим установама.

“Ту се не ради о национализацији здравствених установа, већ евентуално о управљању њима у борби против пандемије, и то у обиму у којем влада процијени да је потребно”, рекао је Пендаровски.

Министар здравља Сјеверне Македоније Венко Филипче је рекао да је овај период стварно критичан и да се очекује да ће у једном периоду број новозаражених бити линеаран.

“Очекује нас критичан период у којем ће бити потребе за болничким капацитетима. У потпуности је мобилизован здравствени кадар у јавним установама, али је ипак могуће да дође до ситуације да су потребни додатни ресурси, како болнички кревети за смјештај, тако и кадар. Све капацитете ћемо узети у обзир, а за управљање ће бити одговорне државне институције”, рекао је Филипче.