Онлajн сједница Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине прекинута је након што је одржан Колегијум овог Дома.

“Закључено је да је онлajн рад Дома постао немогућ и да ће сједнице убудуће бити одржаване уз физичко присуство посланика”, саопштио је предсједавајући Представничког дома Мирсад Заимовић.

Амфитеатар не зaдовољава минимум услова за одржавање сједнца у вријеме пандемије. Секретар и неколико чланова Колегијума задужени су да понуде рјешење, односно простор за одржавање сједнице, уз поштовање епидемиолошких мјера.
Није искључено и да сједнице буду одржавање ван Сарајева, у градовима или општинама које имају простор у којма се могу одржавати, будући да је ово најбројнији парламент у држави.

“Ова сједница биће настављена уз физичко присуство свих посланика у наредне двије седмице”, закључио је Заимовић.

Прије паузе коју је предложила, заступница Наше странке Сабина Ћудић рекла је да одржавање сједница онлине више није функционално. Она је упозорила и да постоји или врло крхка или никаква већина при доношењу одлука. То ће, каже, учинити остатак засједања мање продуктивним из разлога што ће се доносити одлуке и “навлачити гласови”, што би се касније могло проблематизовати на суду.

“Ми морамо хитно успоставити начин одржавања сједница уз физичко присуство посланика као што се то ради широм Европе. Уколико је ово неуслован парламент, имамо двије опције: да упутимо протестну ноту државном парламенту, који нам не дозвољева да користимо те просторије, а друга опција да као Парламент донесемо одлуку о издвајању средстава, што се мене тиче, како су неки колеге предлагале, можемо и сами у томе учествовати за изнајмљивање сале, како закони који пред нама стоје мјесецима не би били под сјеном сумње”, рекла је Ћудић.

Заступници Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине на данашњој сједници нису подржали приједлог заступника СДП-а БиХ Дамира Машића да се у дневни ред уврсти Приједлог измјена и допуна Закона о ублажавању негативних економских посљедица изазваних пандемијом коронавируса. Заступници су овај Приједлог закона требали разматрати по хитном поступку.

Закон о комисији за вриједносне папире биће разматран у редовној процедури, јер заступници ни у овом случају нису подржали да то буде учињено у хитном поступку.

Такође, није подржан ни приједлог заступника СДА Салке Зилџића да се са дневног реда данашње сједнице повуче Приједлог допуна и измјена Закона о фискалним системима.

Јелка Милићевић, министрица финансија Федерације БиХ, казала је да је у Влади једногласно подржано да тај законски акт уђе у парламентарну процедуру.

“Закон је припремљен са свим потребитим мишљењима. Нема разлога да повучемо овај закон са данашње сједнице Заступничког дома”, рекла је Милићевић.

Затупнике СДП-а БиХ претодно је занимало да ли ће се заступници данас изјаснити о Закону о измјенама и допунама закона о ублажавању негативних економских посљедицама изазаваним посљедицама коронавируса. Предсједавајући дома Заимовић обавијестио је заступнике да нису добили захтјев да ова тачка буде на данашњем дневном реду о да је то тражено на прошлој сједници.

Затупник Дамир Машић најавио је да ће Дом добити званични захтјев да се расправља о овом законском рјешењу.

“У име клуба Клуб СДП-а БиХ предлажемо да се Парламент данас изјасни о томе. Сматрамо да се треба наћи на данашњем дневног реда. Уколико ви тражите да се то и формално преда, тражимо паузу од пет минута и добићете писани захтјев”, рекао је Машић.

Клуб заступника ХДЗ-а БиХ али и Влада Федерације БиХ доставили су приједлог да се у дневни ред данашње сједнице уврсте и допуне Закон о концесијама. Но, како је превиђено Пословником Парламента, приједлози нису стигли на вријеме, па се о њима не може расправљати данас.

Затупник Младен Бошковић из ХДЗ-а БиХ указао је на важност овог закона.

“У будућности би се овим законом осигурале велике капиталне инвестиције, а омогућила би се и реализација уговорених кредитних средстава. Мислим да је све то у интресу Федерације БиХ. Мишљења сам да пословнички нису испуњене могућности и нећемо инзистирати да се о овоме гласује. Замолио бих да на Колегију размотримо могућнст да закажемо изванредну или редовиту сједницу да би Влада ФБиХ и јавна подузећа Федерације презентирали да смо ми сугласни да се иде у капитлане инвестиције”, рекао је Бошковић.

Представнички дом Парламента Федерације БиХ данас би требало да по хитном поступку буду разматране измјене и допуне Закона о заштити корисника финансијских услуга и Закона о унутрашњем платном промету, те допуне Закона о Комисији за вриједносне папире.

Осим наведених тачака, на дневном реду сједнице Представничког дома налазе се и измјене и допуне Закона о фискалним системима јер је потребно унаприједити систем фискализације.

Салко Зилџић из клуба СДА у свом излагању дао је мишљење о овом закону.

“Треба добро размислити и анализирати да ли ће укидање фискализације бити већа корист или штета. Оно што је кључно јесте да се отвара могућност малвезацијама јер фирме које не евидентирају своје рачуне кроз фискалне уређаје могу своју робу пласирати на црно тржиште, а што ће директно утицати на приходе у Федерацији БиХ. Инспектори ће изгубити могућност детекције сумњивих транскација између фирми и разних статистичких података”, рекао је Зилџић.

Иначе, предсједавајући Дома Мирсад Заимовић на самом почетку засједања најавио је да ће у вријеме паузе бити одржан колегиј овог дома на којем ће се разговарати о модалитетима и условима по којима би се убудуће сједнице могле одржавати уз физичко присуство свих посланика.

Како је рекао, не очекује да ће наредна сједница моћи бити одржана у згради Парламента, али да се о томе треба говорити.

Остале тачке дневног реда

Посланици ће разматрати и предложене законе о регистру финансијских извјештаја и закона о рачуноводству и ревизији, као и измјену Закона о наплати и дјелимичном отпису дуговања спортским колективима.

Планирано је и изјашњавање о Нацрту регулационог плана историјског градског подручја Благај за период од 10 година од дана усвајања, извјештају о извршењу буџета ФБиХ за прошлу годину, кварталним извјештајима о дугу за 2019. и 2020. годину и извјештајима о задужењу ФБиХ.

На дневном реду сједнице су и годишњи извјештаји о пословању Јавног предузећа “Жељезнице ФБиХ” за 2016, 2017. и 2018. годину.