Данас је, поводом обиљежавања годишњице потписивања Опћег оквирног Споразума за мир у Босни и Херцеговини, Меморијални центар Сребреница-Поточари Спомен обиљежје и мезарје жртава геноцида из 1995. године представио публикацију “Сјећање на геноциде у Сребреници: Порука цивилизације”.

“Публикација је објављена на босанском и енглеском језику, те обухвата поруке више од 40 свјетских државника, који су се обратили на овогодишњој комеморацији 11. јула, шаљући поруке о важности сјећања на жртве геноцида и дужност заједничке борбе против негирања геноцида и слављења његових налогодаваца и извршилаца. Публикација доноси и појашњења хисторијског контекста геноцида, календар релевантних догађаја везаних за јули 1995. и геноцид у Сребреници, шири преглед рада Меморијалног центра и Организационог одбора 25. годишњице у овој години”, појашњавају из Меморијалног центра.

Из Меморијалног центра подсјећају да су међу говорницима на овогодишњој комеморацији били Антонио Гутереш, Емануел Макрон, Мајк Помпео, Борис Џонсон, Реџеп Тајио Ердоан, Франк Волтер Штајнмајер, Ђузепе Конте, Бил Клинтон, Принц Чарлс, Урсула фон дер Лејен, Џастин Трудо, Имран Кан, Педро Санчез, Александер ван дер Белен, Хасан Рохани и бројни други.

Допринос припреми ове публикације дали су истраживачи, лектори, преводиоци, фотографи, дизајнери из цијеле земље: Недим Јахић, Ахмедин Ђозић, Златан Хајловац, Лејла Авдић, Харис Имамовић, Азра Кадић, Мирела Смајловић, Азир Османовић, Хасан Хасановић, Амра Бегић Фазлић, Шефика Ђозић и Ахмо Мехмедовић.

Након Извјештаја о негирању геноцида у Сребреници из маја, те публикације “Сребреница. Геноцид. 25 година послије” из јула, ријеч је о трећој публикацији коју је Меморијални центар издао у овој години чиме је направљен важан искорак у истраживачком раду и публиковању нових садржаја од стране наше институције”, додали су из Меморијалног центра.

Публикација је реализирана под покровитељством члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.