Церемонија посвећена сјећању на страдале и прогнане Србе у хрватској акцији “Олуја”, Србија и Република Српска обиљежавају у Сремској Рачи.

На почетку церемоније обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији “Олуја”, на мосту на Сремској Рачи срели су се српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, те предсједник РС Жељка Цвијановић и премијер Србије Ана Брнабић.

sremska raca 2020

Додик и Цвијановићева су кренули од стране Републике Српске, а Вучић и Брнабићева од стране Србије, тако да су се срели на средини моста, а потом су се поздравили са патријархом српским Иринејем.

На мосту на Рачи парастос служи Његова светост патријарх српски господин Иринеј. Присуствују парастосу државни званичници РС и Србије, као и српски члан Предсједништва БиХ.

sremska raca 2

На мосту у Сремској Рачи помен страдалима уз патријарха служило је и свештенство СПЦ.

Обиљежавању Дана сјећања присуствују предсједник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница РС Жељка Цвијановић.

Sremska Rača Tanjug

Откривена је и спомен плоча, која је постављена као спомен обиљежје страдалим Србима у “Олуји”. Плочу су заједно открили предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На спомен-плочи, која је прво обиљежје страдалим Србима током “Олује”, пише:

“Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас”.

Након полагања вијенаца, Додик и Вучић одали су почаст жртвама минутом ћутања, током којег су се чуо звук звона за упокојене.

Осим врха Србије и Републике Српске, обиљежавању као представници Срба у Хрватској, присуствују дјеца која су прије 25 година прешла у колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Због пандемије коронавируса неће бити окупљања грађана као претходних година.

Додик: Наша освета је слобода и наша освета је мир

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да је Хрватска акцијом “Олуја” побила и истјерала Србе, али да Срби неће нестати и да је освета Срба што данас постоје.

Он је нагласио да освета Срба није и неће бити смрт, него је већа од тога.

“Наша освета је већа од тога, наша освета је живот, наша освета је слобода, наша освета је мир, а то је снага већа од сваког зла. Наша освета је и то што и данас постојимо и то што наш народ данас има своју слободу у својој Републици Српској и својој Републици Србији”, истакао је он.

Додик је рекао да је освета Срба то што су данас заједно изнад ове ријеке Саве, која је вјечни свједок страдања српског народа јер Сава протиче и кроз Јасеновац и кроз Градишку и кроз Шабац и тече све до Београда.

“На свом путу она постаје исто гробница колико и ријека, почиње да плаче исто колико и шуми, њом тече крв исто колико и вода, јер је она била свједок многих наших страдања кроз вијекове”, ркеоа је Додик.

Свака кап воде у Сави, свака птица која ју је надлијетала, свака риба која у њој живи и сваки цвијет који расте на њеној обали су, каже Додик, свједоци нашег страдања.

Вучић: Било је доста крви, овом простору је потребан живот

Вучић је, говорећи на обиљежавању страдања Срба у хрватској акцији “Олуја”, рекао да се од Србије тражи да заборави своје жртве и пјеснике, али узалуд. Навео је да Србија цијени мир, хоће сарадњу и помирење, али не пристаје на понижење и ћутање.

Наводи да је у Хрватској број Срба сведен на статистичку грешку и да је питање зашто други о томе ћуте и траже од Србије да о томе ћути.

“Зар не би требало правда да буде иста за све”, упитао је предсједник Вучић.

Рекао је да је крви било доста и да је овом простору потребан живот.

“Памћење нам омогућује да цијенимо живот, да га не трошимо олако”, наводи Вучић.

Истиче да Србија, када прича о злочинима над народом, говори о муци, тузи, чемеру и страдању и да се никада не радује туђим жртвама и муци.

“Док живе Србија и РС злочин над крајишким народом не смије и неће бити заборављен”, поручио је Вучић.

Извинио се Србима Крајишницима јер је Србија 1995. “не само подигла бијелу заставу, него срамно ћутала” и “није им дала да иду тракторима кроз центар Београда”.

“Извините, Крајишници, и бескрајно вам хвала на свему што сте урадили за своју Србију”, навео је Вучић и указао да Крајишници данас доприносе развоју и напретку Србије.

“Од 2014. године Србија и РС заједнички обиљежавају српска страдања. И на ту чињеницу веома сам поносан. Предсједник Додик и ја смо то предложили, а срећан сам и поносан што видим да је готово цјелокупан народ разумио значај те идеје”, поручио је предсједник Александар Вучић.

Рекао је да Србија жели помирење, али понижење никада и да само тражи да се покаже пијетет према српским жртвама. Да се каже да је у Јасеновцу страдао цијели народ, као и у Јадовну и Пребиловцима, само зато што су носили српско име и презиме.

“Ми смо имали снаге да кажемо, када год су Срби негдје нешто учинили да то не сакривамо. Немојте да нас тјерате да славимо заједно са вама убијање Срба”, навео је Вучић и додао: “Нећемо да славимо трагедију српског народа”.