Судија Основног суда у Брчко дистрикту Недељко Табаковић, који је недавно свједочио пред Привременом истражном комисијом Представничког дома Парламента Босне и Херцеговине за утврђивање стања у правосудним институцијама, у емисији “БХТ1 уживо” говорио је о стању у тој области.

Свједочећи пред члановима парламентарне Комисије, Табаковић је ситуацију у правосуђу окарактерисао као “катастрофалну”.

“Покушао сам Комисији да прикажем цјелокупно стање у правосуђу и одређене недостатке у том нашем систему правосуђа и шта би требало да се уради. Конкретно сам се највише фокусирао на измјене Закона о Високом судском и тужилачком вијећу јер заиста сматрам да тај закон треба да доживи темељите промјене, дакле, да то не буду само неке козметичке, већ би то заиста морале бити темељите промјене. Требало би јако озбиљно да се позабавимо измјенама тог закона”, сматра Табаковић.

Он је оцијенио да најављени одлазак Милана Тегелтије са мјеста предсједника Високог судског и тужилачког вијећа БиХ представља повољан знак за одређене промјене.

“Међутим, морам да нагласим да одласком господина Тегелтије нећемо ријешити све проблеме у правосуђу. Дакле, ми се морамо ухватити у коштац са свим другим проблемима везаним за правосуђе, а међу осталим и за измјену Закона о високом судском и тужилачком вијећу”, нагласио је он.

Према мишљењу судије Табаковића, у ВСТВ би требало да буду изабрани јако искусни и компетентни људи – људи од струке који имају велико искуство у правосуђу и који посједују високе моралне квалитете.

“Дакле, који немају никаквих мрља у својој каријери. Ја се залажем за то да се направе два закона – закон о високом судском и тужилачком вијећу судија и закон о високом судском и тужилачком вијећу тужилаца, дакле, да то раздвојимо. Јер, не могу тужиоци, који су странке у поступку, да утичу и врше избор судија. Сматрам да би ту требало да постоје два закона и два вијећа, што би свакако допринијело ефикаснијем и бољем правосуђу”, нагласио је он.

Судија Табаковић такође сматра да адвокати не треба да одлучују о избору судија или тужилаца јер су и они странке у поступку.