Амбасадор Украјине у Босни и Херцеговини затражио је данас на састанцима у Министарству вањских послова БиХ и Тужилаштву да се од надлежних институција БиХ изузме икона коју је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије.

Из Додиковог кабинета данас без коментара. Раније је речено да се икона налази у његовом кабинету у Источном Сарајеву.

Главна тужитељица Тужитељства Босне и Херцеговине Гордана Тадић разговарала је с амбасадором Украјине за Босну и Херцеговину Васиљем Кириличем о темама за које су заинтересиране правосудне институције Украјине, као и активностима које Тужитељство проводи у предмету у јавности познатом као “Икона”.

Главна тужитељица упознала је амбасадора да је већ подузето више активности из надлежности Тужитељства БиХ, те да је потребно да институције од којих је затражена међународна правна помоћ што прије одговоре на захтјев.

Такођер, на састанку се разговарало о процесуирању и раду на предметима који се односе на судјеловање држављана БиХ на ратишту у Украјини.

Истакнуто је да Тужитељство БиХ и Јавно тужитељство Украјине имају потписан Меморандум о разумијевању још 2008. године и да су до сада имали добру сарадњу која ће бити настављена и у будућности, саопћено је из Тужитељства БиХ.