Репрезентативка и најуспјешнија бициклисткиња Босне и Херцеговине Лејла Тановић однијела је побједу на четверодневној етапној утрци категорије УЦИ С1 одржаној у Бањалуци.

Доминантном побједом Тановић је уписала нових 120 УЦИ бодова, колико доноси прво мјесто у генералном пласману. Тановић је након прве етапе стекла предност с нешто више од три минуте над другопласираном Францускињом Мантеи Манон, саопћено је из МТБ репрезентације БиХ.

Показатељ да се четверострука балканска првакиња налази у сјајној форми ове сезоне била је трећа маратонска и најтежа етапа која је вожена на Бањ брду. Стазу дужине 60 километара са 2.000 висинског успона Тановић је завршила са предношћу већом од 30 минута над другопласираном Францускињом.

Посљедња кружна етапа вожена је на Кастелу на којој је бх. такмичарка уписала своју четврту етапну побједу и одбранила титулу са прошлогодишњег издања Гран При Бања Лука.

“Етапне утрке увијек су захтјевне али веома сам сретна што сам однијела побједу и уписала нових 120 УЦИ бодова који ће ми донијети напредак на УЦИ листи. Прве двије етапе сам стартала резервисано с обзиром на то да сам још увијек осјећала умор од утрке у Словачкој, међутим прије старта најтеже треће етапе осјећала сам се сјајно и од почетка возила у свом ритму и заправо ријешила утрку прије посљедње етапе”, рекла је Тановић.

Наредно такмичење за бх. такмичарку је УЦИ Маратон Сериес у Италији које ће послужити као задња припрема пред свјетско првенство које се одржава 25. октобра у Турској.

“Лејла је показала велико искуство на етапној утрци у Бањалуци и на све четири етапе успјела одвозити сигурно, односно без техничког дефекта и однијети побједе. Велики број утрка је отказано усљед пандемије коронавируса тако да је тешко одржавати такмичарску форму, међутим Лејла је својим резултатима показала да се налази у сјајној форми пред свјетско првенство које ће бити наш главни циљ ове сезоне”, изјавио је селектор репрезентације АмарЊ емчевић.