Предсједник Косова Хашим Тачи разговарао је данас са Мирославом Лајчаком, специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана о проналажењу могућности за постизање споразума о обостраном признању Косова и Србије.

Тачи је рекао да је разговор са Лајчаком био конструктиван, те да снажно вјерује да је будућност Косова у НАТО-у и Европској унији.

“Могу да закључим да је наш разговор и генерално састанак био коректан, конструктиван, отворен и пријатељски, у правцу проналажења могуц́ности за постизање коначног споразума између Косова и Србије, што би значило узајамно признавање двије независне и суверене државе и са могуц́ношц́у да Косово постане члан Уједињених нација”, рекао је Тачи.

Косовски предсједник је поновио критике на рачун Европске уније због великог кашњења са либерализацијом визног режима косовским грађанима, иако је Косово испунило све критеријуме.

По његовим ријечима, дијалог са Србијом не смије да се враћа на технички ниво.

“Чврсто вјерујем да је дошао тренутак да Европска унија, од онога што видим и што јесте тренутно јединствена у пружању подршке Лајчаку да стави на сто могуц́ност разговора о узајамном признавању и то би требало да буде прва тачка споразума. Потом остала питања постају лакша, а не да започињемо или настављамо са техничким питањима о којима смо разговарали и преговарали вец́ десет година у Бриселу. У сваком случају, желим да вјерујем да само узајамно признавање са стандардима постављеним у оквиру евентуалног споразума који се може постиц́и, може бити добра прилика која гарантује стабилност у региону, добросусједство, те европску будуц́ност Косова и Србије“, рекао је Тачи.

Он је нагласио да је о истим темама са изаслаником Лајчаком разговарао и прије неколико дана у Бриселу, потом и у Wасхингтону са високим званичницима Сједињених Држава, као и прекјуче у Паризу, те је оцијенио да је видио њихову велику координацију.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, данас ће се састати појединачно и са лидерима политичких партија. Он је јуче разговарао са премијером Авдулахом Хотијем и предсједницом Скупштине Косова Вјосом Османи. Теме разговара су напредак постигнут од обнављања дијалога под окриљем Европске уније у јулу и о наредним корацима у преговорима о свеобухватном споразуму.