Тврђава Инка Мачу Пикчу од данас је поново отворена за туристе али уз ограничени број посјетилаца, пошто су посјете од краја јануара биле обустављене због пандемије коронавируса.

“Тврђаву поново отварамо 1. марта али ће дневно моћи да уђе 897 људи уз строге мјере против епидемије коронавируса”, изјавили су извори блиски перуанском министарству културе.

Археолошко налазиште 2. новембра је поново отворено за посјетиоце послије осам мјесеци изолације због епидемије корона вируса. Међутим, опет је 31. јануара затворено због коронавируса.

Мачу Пикчу, што на језику кечуа значи “Стара планина”, изграђен је у вријеме владавине цара Пачакутија (1438-1471) и налази се око 100 километара од Куска, древне пријестолнице царства Инка на југоистоку данашњег Перуа.

Локалитет је 1911. открио амерички истраживач Хајрам Бингам, а 1983. је стављен на листу Свјетске баштине Организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСЦО).

Велики чилеански књижевник Пабло Неруда посјетио је 1943. Мачу Пикчу три године прије његовог отварања туристима. Том мјесту је 1945. године посветио пјесму “Алтурас де Мацху Пиццу” (Висине Мачу Пикчуа).