Досадашња сарадња Босне и Херцеговине и Хрватске је добра, али и даље постоје одређена питања која захтијевају рјешавање кроз активније билатералне активности на политичком и експертском нивоу, попут рјешавања питања Трговске горе, разграничења и имовинско-правних питања, истакнуто је на састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије и министра иностраних и европских послова Хрватске Гордана Грлић Радмана.

Саговорници су током састанка у Сарајеву разговарали о актуелним политичким и економским темама, са акцентом на превазилажење кризе изазване пандмијом вируса корона, могућностима унапређења сарадње двије земаље у областима од обостраног интереса, те о процесу европских интеграција.

Тегелтија је истакао опредијељеност Савјета министара европским интеграцијама уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ и Дејтонског мировног споразума, те досљедну примјену маханизма координације.

Он је нагласио да је испуњавање услова за приступ ЕУ и стицање кандидатског статуса приоритет Савјета министара, те изразио очекивање да Европска унија покаже више спремности да прихвати нове чланице.

Током разговора, предсједавајући Тегелтија захвалио је Влади Хрватске и министру Грлић Радману на подршци и помоћи БиХ на европском путу, изразивши наду да ће БиХ добити статус кандидата у овој години.

Министар Грлић Радман упознао је предсједавајућег Тегелтију о садржају “нон пејпера” о БиХ који је Хрватска упутила у Брисел, саопштено је из Савјета министара.

Предсједавајући Савјета министара поздравио је интензивирање сарадње двије земље у областима од обостраног интереса, те изразио посебну захвалност Хрватској на досадашњој помоћи и донацијама у борби против коронавируса.

Састанку су присуствовали и замјеници предсједавајућег Савјета министара – министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда.