Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) БиХ Милан Тегелтија изјавио да је незаконито системско и континуирано праћење, снимање и прислушкивање водећег човјека правосудног система ради прављења незаконитих компилација и монтажа као материјала којим би требало произвести персоналне промјене у правосудном систему потпуни фијаско државе и њених институција.

“Умјесто да се јавност бави питањем нарушавања темеља институционалне и личне сигурности, коју држава обезбјеђује својим грађанима, долази до потпуно апсурдног и незамисливог прихватања таквих дубоко незаконитих понашања, којима се нарушавају основни постулати демократије, слободе, уставности и законитости, те елементарних слобода и права грађана”, рекао је Тегелтија .

Према његовим ријечима, владавина права је обична исполитизована лицемјерна фраза која не значи ништа, а БиХ је земља која не може да обезбиједи минимум институционалне и личне безбједности ниједном свом грађанину.

“Ако се у БиХ сматра потпуно нормалним, дозвољеним и некажњивим незаконито и произвољно системско и континуирано праћење, снимање, прислушкивање предсједника ВСТВ-а с циљем прављења незаконитих компилација и монтажа, као наводних материјала којим би требало произвести персоналне промјене у правосудном систему, онда то представља потпуни фијаско државе и њених институција”, сматра Тегелтија.

Он је истакао да је неприхватљиво да је предсједник ВСТВ-а, као неко ко је на челу правосудног система, изложен таквим незаконитостима и неспутаној сили обавјештајног и параобавјештајног апарата.

“Онда сваки човјек који обавља било коју функцију на начин који се не допада или није у складу са жељама одређеног политичко-обавјештајног апарата, и уопште сваки грађанин којег та структура дефинише као проблем, може да очекује незаконите уцјене и притиске, при чему неће имати могућност да се жали, јер је то исто што се десило и првом човјеку правосудног система прихваћено као нормално и дозвољено”, додао је Тегелтија.

Он је навео да се јавност бави незаконитим монтажама као резултатима очито извршеног тешког кривичног дјела и угрожавањем уставног уређења БиХ, умјесто да се бави питањем колико су грађани сигурни и заштићени од незаконитости и произвољности тог политичко-обавјештајно-параобавјештајног апарата.

Заједничко координационо тијело удружења судија и тужилаца у Босни и Херцеговини позвало је на одговорност и тражи расправу на сједници Високог судског и тужилачког савјета БиХ о објављеном аудиоснимку чији су главни актери Милан Тегелтија, предсједник ВСТВ-а БиХ и Миљана Буха, бивша чланица овог савјета.

Судије и тужиоци траже преиспитивање рада Милана Тегелтије. Тегелтија је потврдио за БИРН БиХ да је разговарао с Бухом о конкурисању њене сестре на позицију у суду, али да је разговор вођен у другачијем контексту и да у томе не види ништа спорно. Након објаве аудио снимка, а на на основу пријаве Уред дисциплинског тужиоца формирао је предмет.