Оно што ја мислим да је реално да се деси да Босна и Херцеговина добије кандидатски статус за улазак у Европску Унију. То је ситуација која ће створити додатну енергију и код институција и код грађана БиХ о интеграцијама, рекао је за БХРТ предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

“Ја никада из своје позиције не говорим о нереалним циљевима, ја мислим да можемо добити кандидатски статус, да можемо усвојити Изборни закон који може бити прихватљив за све, и показали смо да можемо и у пандемији провести изборе.”

Мислим да је добар период да се 2021. години проведу измјене изборног закона, како би имали чисту ситуацију у 2022. години јер у тој изборној години тешко је мијењати изборно законодавство.

Широк политички консензус је потребан јер за измјену изборног закона потребне све три стране, мислим да је добро да донесемо нови изборни закон у цјелини.

Предсједавајући Вијећа министара казао је како се високи предсатваник Валентин Инцко приклонио једној страни.

Валентин Инцко се трудио да послије неколико година његови извјештаји буду неизбалансирани, да одржавају мишљење само једне стране у БиХ. Те извјештаје нико у БиХ нити изван ње не доживљава озбиљно, истиче Тегелтија.


На упите о буџету, Тегелтија је рекао да је другу варијанту буџета доставио Предсједништву.

Ја се надам да ће буџет се ускоро наћи на сједници Предсједништва и да ће ући у парламенту процедуру, јер је потребно неко вријеме да се то заврши. Према роковима како смо га ми припремали, и како смо радили, прва варијанта је била да он буде, усвојен до краја априла, у другој верзији до краја маја, надам се да ће бити јуни мјесец када ће бити спремности и у Предсједништву и у Парламенту да се разговара о буџету, наглашава он.

Тегелтија је још говорио о корони у БиХ, и о вакцинацијама грађана.