Предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија је у Дневнику2 на БХТ1 истакнуо како је приједлог закона о ВСТВ-у који би сутра требао бити усвојен у Дому народа “накарадан”.

Казао је како је став ВСТВ-а о привременој истражној комисији исти као и раније.

“ВСТВ је потврдио сва своја четири закључка о раду те комисије. Оно што је постао проблем је то што су се појавиле одређене нејасноће о нашим закључцима. Дошли су захтјеви за достављање података од стране ВСТВ-а и Суда БиХ”, каже он.

Могу се, каже Тегелтија, доставити одговори комисији, међутим, не могу се достављати подаци који могу угрозити било коју истрагу.

“Те податке које можемо доставити Парламенту, можемо доставити и било којем новинару према праву на приступ информацијама. Није било смисла да то одбијамо. Кад је у питању појављивање судаца на позиве комисије, Вијеће и даље сматра да се суци тамо не требају појављивати. Ако пак неки суци одлуче да ће се ипак појавити, онда морају водити рачуна о опћима начелима ВСТВ-а”, каже Тегелтија.

Говорећи о парламентарном надзору над судском власти у БиХ, Тегелтија је истакнуо како се “закони морају тумачити системски”. Закон се, наставља Тегелтија, тумачи у складу с Уставом.

Цитирао је чланак закона који говори о начелу уставности.

“Парламентарна скупштина БиХ се не може бавити питањима за која није надлежна, а она није надлежна за оно што ВСТВ јест… Она може надзирати рад само Суда БиХ и Тужитељства БиХ, међутим, не могу надзирати рад других судова – опћинских, кантоналних, ентитетских”, каже он.

Говорећи о финанцијама, Тегелтија каже како ПС БиХ може финанцијски надзирати ВСТВ јер је оно прорачунски корисник, али ту све почиње и завршава.

Када је у питању повјерење грађана у правосуђе, Тегелтија каже како се оно “не може проматрати изолирано од повјерења грађана у институције опћенито”.

“Разлога за то је пуно, а они постоје и у самом правосуђу, ту су неке грешке у ближој и даљој прошлости. Ми смо 2018. предложили измјену закона о ВСТВ-у, доставили је Вијећу министара и чекамо развој ситуације, то је нешто на што ми више не можемо утјецати, реформе су кључне у контексту ЕУ, али се то не може радити овако како је то замислила ова привремена комисија”, истакнуо је Тегелтија.

Теглтија је упитан и о сутрашњем приједлогу закона који ће бити изнесен на сједници Дома народа, а тиче се престанка садашњег сазива ВСТВ-а.

Истакнуо је како је тај приједлог закона “накарадан”.

“Ја ћу морати употријебити тај израз на овој телевизији. Комплетан концепт тог закона је накарадан. Парламент каже да му се не свиђа како ради ВСТВ па их жели смјенити, а ВСТВ је независно, гдје је ту независност”, запитао се Тегелтија и навео примјер Пољске која има проблеме у ЕУ ради докидања независног правосуђа.