Предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија захвалио је представницима међународних финансијских институција на брзом одговору и спремности да помогну нашој земљи у вријеме кризе изазване пандемијом коронавируса, те затражио да се заједничким напорима за подршку и опоравак од кризе обезбиједи минимално 600 милиона евра како би се адекватно помогло бх. здравственом сектору и привреди.

Тегелтија је предложио да се Извршном одобору ММФ-а у Вашингтону упути захтјев за повећање средстава из Инстумента за брзо финансирање са досадашњих 50 одсто на 100 одсто уплаћене квоте, што би значило повећање са 165 милиона еура на износ од 330 милиона еура који би кроз овај инструмент били одобрени БиХ, саопштено је из Вијећа министара.

Тегелтија је на видео-конференцији са представницима међународних финансијских институција у БиХ – резидентним представником Међународног монетарног фонда (ММФ) Ендру ДЖуелом, шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом, шефом Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Мануелом Несл, шефом Канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у БиХ Сандрин Фиска и представницом Међународне финансијске корпорације Ладом Бушевац, разговарао о тренутној ситуацији у БиХ, те о могућностима и моделима одговора на кризу проузроковану пандемијом вируса корона.

Говорећи о економском аспректу кризе, Тегелтија је од представника међународних финансијских институција затражио да, имајући у виду ванредне околности, реструктуришу своје постојеће аранжмане и прилагоде важеће стратегије сарадње са БиХ тренутној ситуацији, како би адекватно и брзо одговорили на кризу која ће неминовно за резултат имати смањење броја запослених.

Заједнички је усаглашено да је од изузетне важности да се што прије формирају фондови за опоравак привреде на нивоу ентитета и да се ти фондови попуне, између осталог, средствима међународних финансијских институција и Европске уније, те на тај начин појача опоравак привреде и реалног сектора у БиХ и врате радна мјеста.

Оцијењено је и да је неопходно наставити заједничку координацију свих нивоа власти у БиХ преко Вијећа министара, како би се успјешније и брже имплементирале усаглашене мјере.