Предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија разговарао је данас путем видеолинка са британском министарком за европско сусједство и Америку Венди Мортон о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ и региону, саопштено је из Вијећа министара БиХ.

Тегелтија је том приликом нагласио да европски пут Босне и Херцеговине, упркос тренутној кризи изазваној ширењем пандемије Цовид-19, остаје високо на листи приоритета рада Вијећа министара, те изразио наду да ће БиХ остварити довољне резултате за што скорије добијање кандидатског статуса и отварање приступних преговора.

Током разговора, Тегелтија је упознао министарку Мортон са мјерама које Вијеће министара, у складу са својим надлежностима, предузима с циљем санације посљедица изазваних пандемијом вируса корона, као и о тренутној здравствено-епидемиолошкој ситуацији у земљи.

Саговорници су указали на потребу склапања билатералних споразума двије земље, у контексту изласка Уједињеног Краљевства из Европске уније, прије краја истека прелазног периода до 31. 12. 2020. године, а до када су на снази и примјењују се трговинске одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању.

Заједнички је оцијењено да Босна и Херцеговина и Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске имају добру и садржајну билатералну сарадњу, а предсједавајући Вијећа министара је изразио захвалност Великој Британији на развојној помоћи коју пружа Босни и Херцеговини у бројним областима.

Током састанка, саговорници су размијенили мишљења и о другим актуелним темама.