Предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија борави у Тирани на Самиту лидера земаља Западног Балкана, гдје је учествовао на панелу „Повезаност на Западном Балкану – финансијска подршка, Економски и инвестициони план ЕУ и ИПА 3“.

Обраћајући се учесницима, истакао је да је криза изазвана ширењем пандемије вируса корона показала значај регионалне сарадње, социјалноекономску међузависност привреда у региону, као и потребу за даљњим продубљивањем веза, како унутар Западног Балкана, тако и са Европском унијом.

У контексту економског опоравка и приближавања региона Европској унији, Тегелтија је указао на посебан значај регионалног економског повезивања и Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, који, како је нагласио, има огроман потенцијал за смањење јаза у привредном развоју између земаља западног Балкана и ЕУ.

“Унапређење инвестиција је кључни елемент и покретач продуктивности и конкурентности економије – улагање у развој инфраструктурне повезаности и сваког другог вида повезаности у региону је свакако приоритет на који треба ставити фокус у контексту дугорочног опоравка привреде”, рекао је Тегелтија.

Указавши на евидентну потребу за покретањем обимног инвестиционог циклуса истакао је да је неопходно да се у синергији са Европском унијом заједничким напорима створе услови за успјешну реализацију приоритетних пројеката повезивања.

У том контексту поздравио је „дуго ишчекивани политички договор Европског парламента и Вијећа по питању ИПА-е 3“ наводећи да је то додатна мотивација за што ефикаснију реализацију Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан.

Тегелтија је исказао спремност Вијећа министара да подржи све пројекте, чији је циљ унапређење привредног и пословног амбијента, а тиме и побољшање животног стандарда грађана, те у том контексту поздравио одржавање оваквих састанака.

Домаћин састанка у Тирани је премијер Албаније Еди Рама, а присутни су премијери земаља региона, те комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи.

Након панела о теми повезаности на Западном Балкану, предвиђено је да учесници Самита, у оквиру припрема за Берлински самит који ће бити одржан 5. јула 2021. године, потпишу заједничку изјаву о повећаном ангажману ЕУ на Западном Балкану, саопћено је из Вијећа министара БиХ.