Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Милан Тегелтија саопштио је да ће поднијети оставку.

“Сљедеће седмице, након сједнице ВСТС-а поднијећу оставку на мјесто предсједника ВСТС-а и члана ВСТС-а”, рекао је Тегелтија, те додао да је та одлука коначна и ништа је не може промијенити.

Према његовим ријечима, остајањем на досадашњој функцији, његов живот би могао бити угрожен.

“Моја сигурност на функцији ВСТС-а, чије је сједиште у Сарајеву, не постоји”, рекао је Тегелтија.

Истакао је да више нема повјерење у ВСТС као институцију, те да због тога не може више обављати досадашњу функцију.

“Иако сам као човјек да наставим сваку врсту терета, па чак и оног гдје постоји безбједносни ризик за мене, нисам спреман да моју породицу доводим у опасност”, рекао је Тегелтија, те додао да због функције коју обнаша, и његова супруга трпи, како је рекао, ужасне нападе, омаловажавање и вријеђање.

Тегелтија је навео да је од првог дана преузимања функције предсједника ВСТС-а, почела кампања против њега, а која је, према његовим ријечима, предвођена Странком демократске акције.

“Да ВСТС води некомпетентна особа, криминалац, тако су поједини медији преносили…”, рекао је он.

Тегелтија је нагласио да се “током стравичне кампање против њега и његове породице, није презало ни од чега”.

“Прављене су новчанице са мојим ликом, извођени коњи на улицу који би требало да симболизују мене и “поткивање”, дроновима је снимано моје приватно имање”, рекао је он, те додао да су против њега вођене параобавјештајне истраге.

Позвао да оставке поднесу и чланови ВСТС-а Горан Незиревић, Славо Лакић, Берина Алихоџић, Селим Карамехић и Биљана Симеуновић, јер су били одговорни за именовања судија и тужилаца који су највише оспоравани у ФБиХ.