Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија разговарао је данас у Сарајеву с министром вањских послова Мађарске Петером Сијартом о актуелним темама у вези с превазилажењем кризе изазване пандемијом коронавируса, могућностима унапређења сарадње у областима од обостраног интереса и европским интеграцијама.

Тегелтија је упознао министра Сијарта и с тренутним активностима у вези с испуњавањем вањскополитичких приоритета БиХ, нагласивши посвећеност Вијећа министара БиХ европским интеграцијама и регионалној сарадњи земаља Западног Балкана.

Он је поздравио нови приједлог Европске комисије за побољшање процеса приступању “Кредибилној перспективи ЕУ за Западни Балкан”, истакнувши да посебно цијени посвећеност и напоре европског комесара за политику сусједства и проширење Оливера Вархелyја на развоју те методологије као новог приступа који би требао дати снажнији замах процесу проширења.

Захвалио је Мађарској на континуираној подршци и помоћи БиХ на европском путу и изразио наду да ће БиХ добити статус кандидата током мађарског предсједавања Вијећем Европске уније.

Тегелтија је истакао да би Босни и Херцеговини посебно користила мађарска искуства и методе кориштења фондова ЕУ с обзиром да је Мађарска један од највећих корисника.

Саговорници су досадашњу сарадњу двије земље оцијенили као добру, процијенивши да постоји простора за додатно унапређење у областима од обостраног интереса.

У том контексту, предсједавајући Вијећа министара БиХ поновио је позив премијеру Мађарске Виктору Орбану да посјети БиХ, те изразио посебну захвалност Влади Мађарске на досадашњој помоћи и донацијама у борби против коронавируса, саопћено је из Службе за информирање Вијећа министара БиХ.