Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине ће потврдити именовање Зорана Тегелтије у сриједу.

Након тога, требало би да буду познати и министри за девет ресора унутар Вијећа министара БиХ.

Покушали смо сазнати на који начин ће бити бирани и јесу ли већ позната поједина имена унутар странака, којима су припали одређени ресори.

Имена кандидата који ће чинити ресоре унутар Вијећа министара Босне и Херцеговине још нису позната. Према ранијем договору између СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, већ је позната расподјела ресора. За њих, у међувремену, док се чека потврда предсједатеља, свака страначка структура води своју кадровску политику.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, потпредсједник СДА

Ми имамо уобичајне процердуре унутар СДА које ће се поштовати и овог пута то су кадровска комисија, предсједништво странке. Не видим ниједан разлог да то не урадимо што је могуће прије.

И СНСД ће три кандидата договорити према структури и критеријима унутар странке.

СТАША КОШАРАЦ, Главни одбор СНСД-а

Оно што је сигурно дефинирани принцип јест да се ниједна странка неће мијешати другој странци у предлагање кандидата, односно, кадрова за попуњавање мјеста у Вијећу министара, СНСД као одговорна политичка структура води одговорну кадровску политику.

Сличне припреме води и Демократска фронта која би требала имати свог човјека на челу министарства обране.

ЗЛАТКО МИЛЕТИЋ, главни тајник ДФ-а

Имајућу у виду чињеницу да је то министарство можда и најсложеније и најкомплексније у оквиру Вијећа министара и да у њему треба провести низ реформи које су посебно планиране и овим новим документом ми ћемо заиста гледати да то буде компетентна особа која по могућности посједује и војне вјештине и знања поред политичких претпоставки да обнаша ту врсту посла.

Принципи при одабиру кандидата унутар странака се разликују. Оно што често може пресудити је количина гласова односно, успјех на изборима, али и принцип подобности, сматрају наши саговорници.

ИВАНА МАРИЋ, политичка аналитичарка

Требало би да иде по вјештинама, првенствено менаџерским а онда и стручним, међутим знамо да се то код нас ради према тому тко како стоји и колико блиско предсједнику странке, тако да неће бити неких великих измјена, непознатих људи који ће заузимати те позиције.

ЖАРКО ПАПИЋ, политички аналитичар

Не вјерујем да ће велике користи бити од новог сазива Вијећа министара и овог новог пресложивања, али је барем заустављена дестабилизација.

СНСД-у осим мјеста предсједатеља припада Министарство промета и комуникација, вањске трговине и економских односа, те људских права и избјеглица.

Људи из СДА и партнери водит ће ресоре вањских послова, сигурности и обране, а ХДЗ-а финанције и трезор, правду, те министарство цивилних послова.