Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија разговарао је вечерас у Бриселу са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност и потпредсједником Европске комисије Жозефом Борељом о актуелним политичким и економским темама у контексту превазилажења кризе изазване пандемијом вируса корона, унапређењу регионалних односа, као и европским интеграцијама.

Предсједавајући Тегелтија је истакао опредијељеност Савјета министара европском путу, уз пуно уважавање Дејтонског мировног споразума и уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, те нагласио да је основна претпоставка за успјешну реализацију свих процеса у контексту европских интеграција, интензивна комуникација и дијалог, што је од марта претходне године готово онемогућено а што се одражава на све процесе.

У саопштењу из Савјета министара наводи се да је предсједавајући Тегелтија у разговору са високим представником ЕУ Борељом потврдио одлучност БиХ да постане дио европских друштвених, економских и политичких структура, нагласивши да би доношење одлуке о додјељивању статуса кандидата за чланство БиХ дало снажан подстрек провођењу реформских процеса и интензивирању политичког дијалога о тешким питањима.

Током састанка, Тегелтија је изразио захвалност за континуирани ангажман Европске уније на јачању политичких и економских веза у региону Западног Балкана, као и за подршку у напорима на ублажавању посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Саговорници су оцијенили да је снажан, стабилан и просперитетан Западни Балкан у интересу и ЕУ и земаља Западног Балкана, те да је у наредном периоду неопходно радити на унапређењу регионалне сарадње као механизма за напредовање ка ЕУ.

Након билатералног састанка, предсједавајући Тегелтија ће учествовати на радној вечери са лидерима земаља Западног Балкана.

Током боравка у Бриселу, Тегелтија ће се састати и са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ и потпредсједником ЕПП-а Полом Рангелом.

Према протоколу, Тегелтија би требало да разговара и са европским комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.