Збуњеност и самоувјереност у суочавању са питањем вируса корона показују да је пандемија далеко од краја, али да се доказаним јавним здравственим мјерама може исконтролисати у року од неколико мјесеци, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

Тедрос је рекао да СЗО жели да се отвори друштво и економија и да се наставе путовања и трговина, али да су одјељења за интензивну његу у многим земљама преоптерећена и да људи умиру, што се може избјећи.

“Дуг је пут до краја пандемије коронавируса, али имамо бројне разлоге за оптимизам. Пад броја заражених и преминулих у прва два мјесеца ове године показује да овај вирус и његови сојеви могу да се зауставе”, истакао је Тедрос.

Он је нагласио да преношење вируса помажу “збуњеност, самоувјереност и недоследност у спровођењу јавних здравствених мјера”.

Према његовим ријечима, у појединим земљама су, упркос наставку ширења заразе, ресторани и клубови пуни, а пијаце отворене и прометне, те да тек појединци поштују мјере предострожности.

Тедрос је додао да се чини да многи људи мисле да, уколико су релативно млади, “нема везе ако се заразе вирусом корона”.