Директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аденом Гебријесус упозорио је на “умор од пандемије” против којег се мора борити јер се број случајева коронавируса широм свијета повећава и болнице попуњавају.

“Многе земље на сјеверној хемисфери биљеже забрињавајући пораст случајева и хоспитализација”, рекао је генерални директор СЗО-а у Женеви.

“Јединице за интензивну његу се попуњавају, посебно у Европи и Сјеверној Америци.Више од 40 милиона људи широм свијета тестирало се позитивно на нови коронавирус од почетка пандемије, а више од милион људи умрло је од Ковид-19, болести коју узрокује вирус, рекао је Тедрос.

Он је рекао да разумије “умор од пандемије” који су људи осјећали као резултат закључавања.

“Рад од куће, дјеца се школују на даљину, не могу се прославити догађаји с пријатељима и породице нису ту да оплакују вољене тешко је и умор је стваран”, рекао је.

Али “не можемо се предати … Лидери морају уравнотежити поремећај у животу и егзистенцији са потребом да заштите здравствене раднике и здравствене системе како се интензивна њега пуни.”

Позвао је свјетске лидере да слиједе савјете стручњака и престану користити вирус као политичку утакмицу.

“Тамо гдје је дошло до политичке подјеле на националном нивоу, тамо гдје је дошло до очитог непоштовања научних и здравствених радника, забуна се проширила и повећан је број случајева заразе и смртних случајева. Због тога сам више пута рекао: Зауставите политизацију Ковид-19”, поручио је директор СЗО-а.