Јохан Затлер, специјални представник Европске уније у БиХ, амбасадори Њемачке и Аустрије у нашој земљи те Селмо Цикотић министар сигурности БиХ данас су посјетили камп Липа у Бихаћу. Делегација се жељела увјерити у динамику радова на оспособљавању шаторског кампа којег су поставиле оружане снаге БиХ.

Стране дипломате су између осталог констатовале да се није смјело допустити да настане хуманитарна криза у кампу у Липи али да су се укључивањем свих релевантних институција ствари на терену знатно побољшале. Специјални представник ЕУ у БиХ је рекао да је хуманитарна криза у Липи била вјештачкИ изазвана.

ЈОХАН САТЛЕР, специјални представник ЕУ у БиХ

Један од узрока ове вјештачке мигрантске кризе је да није постугнута никада сагласност о расподјели терета миграција. Резултат тога је да је УСК и КС понијели главнину овог терета. Такођер истовремено нису ишли у правом смјеру потези затварања постојећих центара као што је то био случај без адекватне координације са другим нивоима власти и то је све довело до ситуације коју имамо.

Терет мигрантске кризе у будућности мора преузети цијела држава, један је од закључака данашње посјете. Аустрија је донирала милион еура за успостављање контејнерског центра у Липи а поред тога, амбасадорица Аустрије у Босни и Херцеговини је говорила и о преузимању дјела одговорности других земаља за мигратнску кризу.

УЛРИКЕ ХАРТМАН, амбасадорица Аустрије у БиХ

Од почетка мигратнске кризе Аустрија је дала смјештај за више од 200 хиљада људи, тражилаца азила. Ми смо преузели своју одговорност а сад очекујемо да све земље укључујући и оне које желе да буду будуће чланице ЕУ да преузму одговорност.

Мигранти у овом капму за разлику од претходних дана сада имају минималне услове за живот. Смјештени су у шаторе са гријањем а оружане снаге су и данас постављале додатне шаторе како би сви мигранти имали барем минималне услове за живот, поручио је Селмо Цикотић, министар сигурности БиХ. Рекао је да ће у што скоријем времену почети радити на успостављању центра Липа за дуготрајнији боравак миграната.

СЕЛМО ЦИКОТИЋ, министар сигурности БиХ

Мислим да је сада фокус на стварању једног планског начина и организованог механизма управљања миграцијама на читавом простору БиХ. Ја не мислим да ће то бити лако оствариво али мислим да без тога ово већ сад добива димензије еминентне политичке кризе. Мигрантско питање је већ сад не само хуманитарно и сигурносно него и политичко питање.

Ситуација у Липи је од како је контролу над овим кампом преузела Служба за послове са странцима БиХ у свим аспектима боља, него што је била у данима након пожара. Поред гријања, ријешено је и питање воде, струје и санитарног чвора. Због мигратнске ситуације сутра ће се у Бихаћу одржати хитна сједница Комисије за сигурност представничког дома парламента Федерације Босне и Херцеговине.