У Техерану је поново уведен највиши ниво рестрикција да би се сузбило ширење коронавируса док се та земља бори с новим наглим растом броја преминулих.

Ове тестриктивне мјере представљају трећи пут да се Техеран суочава с такозваним црвеним кодом од избијања пандемије. Црвени код укључује забрану свих путовања аутомобилима у и из градова, и лимитира радно вријеме бројних фирми и уреда како би се спријечило ширење вируса.

Педесетак градова и мјеста у црвеном су коду, док су само 23 града и мјеста у такозваном плавом или сигурном статусу, од укупно више од 800 иранских градова и мјеста. Остали су у наранџастом или у жутом статусу, који подразумјевају блаже рестрикције.

Иран је данас такође јавио о првој испоруци вакцина против коронавируса из Низоземске путем глобалне Ковакс иницијативе. Портпарол иранског министарства здравства Кианоуш Јаханпур изјавио је да први контингент укључује 700.000 доза “АстраЗенека” вакцине. До сада је Иран вакцинисао мање од два посто од својих 80 милиона становника вакцинама углавном увезеним из Русије, Кине и Индије, преноси АП.