Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић, синоћ се у Техерану састала с новоизабраним предсједником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисијем.

Министрица Турковић је честитала на избору и пожељела успјешан мандат предсједнику Раисију, који је јучер званично преузео дужност предсједника Ирана, а управо је састанак с министрицом Турковић био један од првих званичних састанака.

Током састанка је разговарано о унапређењу билатералних односа двије пријатељске земље, те јачању сарадње у различитим областима. Предсједник Раиси је казао да је потребно јачање економске сарадње и трговинске размјене, што ће бити један од приоритета нове администрације. Истакао је да ће Иран увијек подржавати суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, те да ће подржавати напредак наше земље.

Турковић се захвалила народу и званичницима Ирана за сву подршку коју су пружили Босни и Херцеговини у протеклим деценијама, те предсједника Ирана упознала с тренутном политичком ситуацијом у нашој земљи, посљедњим дешавањима везаним за одлуке високог представника, те односима у региону. Такођер, министрица је говорила о настојањима БиХ да испуњава своје вањскополитичке обавезе, те потешкоћама с којим се сусреће на том путу.

Синошњем састанку је присуствовао и министар вањских послова Ирана Мохаммад Јавад Зариф, с којим ће министрица Турковић данас одржати одвојени састанак, заједно с делегацијама Министарстава вањских послова Босне и Херцеговине и Ирана.

Током службене посјете Ирану, министрица Турковић ће одржати и друге састанке са званичницима ове земље, те присуствовати инаугурацији новог иранског предсједника Раисија, саопћено је из Уреда за односе с јавношћу МВПБиХ.