У Тирани је завршен званични сусрет лидера Албаније, Сјеверне Македоније, Србије и Црне Горе у оквиру састанка о продубљавању сарадње “Четири слободе ЕУ”, а који је био попраћен протестима против србијанског предсједника Александра Вучића.

Састанку присуствују премијер Албаније Еди Рама, премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев, предсједник Србије Александар Вучић као и предсједник Црне Горе Мило Ђуковановић, као и представници Свјетске банке, Сједињених Америчких Држава и Европске комисије.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је по завршетку састанка да је иницијатива “мини Сцхенген” инклузивна, да никог не условљава нити искључује.

“Нећу се уморити од понављања да ова иницијатива никога није искључује, да је свеобухватна, отворена, не условљава, не намеће. Позвали смо све у Тирану, као и на претходне састанке. За мене, константно одбијање косовских власти да присуствују овом округлом столу је несхватљиво и штетно за само Косово”, рекао је Рама и додао да је сврха састанка изградја моста између прошлости која дијели и будућности која спаја.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је по завршетку самита у Тирану да су донесене важне одлуке за унапређење трговинске размјене три земље, а које ће бити потписане у Подгорици или Београду.

На питање шта ће грађани имати од “мини Шенгена”, Вучић је казао да без сарадње земље региона, које су појединачно мале, не могу опстати.

“То не виде само људи који не желе да виде. Нико од нас без овога не може да опстане. Толико смо мали, неважни, да ако се не будемо укрупњавали, ако не будемо радили заједно, нећемо опстати”, рекао је Вучић.

Истакао је да се инвеститори не могу привући увођењем додатних царина и протекционистичких мјера.

“То се не може завршити за три мјесеца, да људи осјете бољитак. Али запамтите, за три године погледајте раст ове три земље, у односу на неке друге. Креирање амбијента не траје три мјесеца, већ годинама и онда ћете моћи да видите најбоље могуће резултате. То сви који се баве овим послом итекако добро знају”, рекао је Вучић.

Црногорски предсједник Мило Ђукановић изјавио је да је његова земља посвећена регионалним иницијативама које их приближавају ка чланству у Европској унији.

“Ми на том плану већ дуго и вриједно радимо и већ седам година преговарамо с Европском унијом. Према томе, нисмо спремни да мијењамо стратешки курс, нисмо дошлли у међувремену ни до каквих нових сазнања која би нас колебала око таквог опредјељења. Видјели сте да смо недавно саопштили свој став да се противимо идеји да се послије седам година мијењају правила игре. Наш циљ остаје Црна Гора као чланица Европске уније, не мислимо да нам треба било какав субститут, а као што сам казао подржавамо све регионалне иницијативе које нас приближавају том циљу”, поручио је Ђукановић.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће регионална сарадња само убрзати и отклонити нестрпљење грађана за што скорије чланство у Европској унији.

“Ми ово можемо да урадимо само крзо сарадњу. Сматрамо да искористимо просттор који је пред нама, наша је обавеза да радимо за грађане, економије, компаније, тако да можемо што је могуће прије увести бољи животни стандард. Очекујемо да државе чланице Европске уније ово препознају као наше повећано стремљење ка чланству у ЕУ. Европска унија је наш пут и европске вриједности су нешто што наши грађани очекују и наша је обавеза да то обезбедимо”, рекао је Заев.

За вријеме одржавања састанка одржан је протестни скуп грађана на Булевару мученици нације испред зграде хотела у којем се одржава самит, а учесници протеста носили су заставе Албаније, као и транспаренте на којима је писало “Косово је моја скупа крв која се не поклања”, “Желимо сарадњу с Косовом, а не Србијом”, а упућена је и порука албанском премијеру да се “бави грађанима погођеним земљотресом, а не новом Југославијом”, чиме је изражено неслагање идејом о формирању такозваног балканског “мини Сцхенгена”.

Косово је одбило учешће на састанку у Тирани, иако је било позвано. Предсједник Косова Џашим Тачи је претходно одбио и учешће на охридском самиту у новембру, зато што Косово није било позвано на први састанак у октобру у Новом Саду. Тачи је оцијенио да су позиви и иницијативе за регионалну сарадњу потпуно бесмислени, док Србија и Босна и Херцеговина не признају Косово.

Прије почетка званичног састанка лидери учесници позвани на самит посјетили су подручја која су погођена земљотресом у Драчу 26. новембра. Након посјете Драчу, у Тирани је започела сесија лидера, а затим и пленарно засједање делегација земаља учесница.

Данашњи састанак у Тирани наставак је предходна два сусрета овог нивоа, одржана у септембру у Новом Саду, у Србији, и новембру у Охриду, у Сјеверој Македонији.