Транспаренси Интернешнал у Босни и Херцеговини (ТИБиХ) упозорава Парламентарну скупштину БиХ да Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, који је данас на дневном реду Представничког дома, није у складу с међународним стандардима и препорукама ГРЕЦО-а јер су механизми предвиђени у првобитном приједлогу усвојеном у првом читању обесмишљени усвајањем амандмана који практично легализују сукоб интереса, саопћено је из Транспаренси Интернешнала.

”Транспаренси Интернешнал стога апелује на Представнички дом да закон усвоји у првобитном облику јер уколико се усвоји у облику који садржи спорне амандмане, послаће се јасна порука да нема воље за испуњавањем било каквих унапређења наведених у приоритетима према Европској унији, а сукоб интереса ће бити легализован”, наводи се у саопћењу.

Амандмани које је на приједлог Савеза независних социјалдемократа усвојила Уставно-правна комисија, а који јавним функционерима омогућавају да обављају друге неспојиве функције на другим нивоима власти и да буду чланови управних и надзорних одбора, потпуно дерогира текст закона и успоставља ниже стандарде него што чак нуди и Закон који је сада на снази.

Првобитни нацрт који је усвојен у првом читању испуњавао је све међународне стандарде и адекватно прописивао неспојивости јавних функција, али су усвајањем амандмана потпуно релаксирани механизми контроле и уведена мања ограничења него што то нуди тренутни закон, оцјењују у ТИ.

Усвајање амандмана Хрватске демократске заједнице омогућава носиоцима функција да буду на челу фондација и удружења које добијају новац из ентитетских и кантоналних буџета, што такођер уводи ниже стандарде од постојећег закона. Управо је због ове ситуације сукоба интереса, случај Драгана Човића пред Комисијом за одлучивање о сукобу интереса још од 2017. године те је рад ове комисије блокиран због овог предмета, истиче Транспаренси Интернешнал.

Осим наведеног, усвојени амандмани не осигуравају потребан ниво независности тијела које би требало проводити Закон, а што је један од основних предуслова наведених у међународним стандардима.

Транспаренси Интернешнал напомиње да је унапређење Закона о сукобу интереса један од 14 приоритета истакнутих од Европске уније на путу БиХ за чланство у Европску унију, а рјешења која су накнадно уврштена у Приједлог закона ни у ком случају не осигуравају неопходна унапређења.