Транспаренси интернешнел у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) представио је данас у Сарајеву резултате двомјесечног мониторинга предизборних активности у 68 локалних заједница у БиХ, као и мобилну апликацију “Рефлектор” путем које ће грађани моћи да анонимно пријаве случајеве куповине гласова, предизборног запошљавања, оглашавања на забрањеним мјестима, пружања јавних услуга у замјену за глас и све друге облике злоупотребе јавних средстава у изборном процесу.

Посматрачи ТИ БИХ забиљежили су бројне случајеве кршења Изборног закона, а због свега је упућено 69 пријава Централној изборној комисији. Највећи број пријава односи се на забрањено оглашавање ван периода изборне кампање, али и остале случајеве злоупотреба јавних ресурса за изборну промоцију.

ЦИК је по пријавама ТИ БИХ већ казнио шест политичких субјеката, а исход осталих поступака још се чека.

Забиљежено је и 16 примјера плаћеног оглашавања јавних предузећа и институција којима се промовишу кандидати на локалним изборима. Посебно се истичу случајеви у Бијељини, Високом, Бањалуци и Бановићима, гдје се кроз јавне кампање плаћене буџетским новцем вршила директна промоција актуелних градоначелника и начелника који су се поново кандидовали на Локалним изборима.

Прије службеног почетка изборне кампање, забиљежено је и 78 већих страначких скупова који су по свом карактеру били предизборни. На једном од њих – у Добоју, по властитом признању, предсједник Градског одбора СНСД-а дијелио је новац пензионерима, студентима и младим брачним паровима, а случај је пријављен ЦИК-у.

Посматрачи ТИ БИХ испратили су 572 јавна догађаја од којих се 127 односило на отварање инфраструктурних објеката, а на чак 65 посто догађаја присутнима су се обраћали кандидати на Локалним изборима. У Бањалуци је на отварању 950 метара пута, забиљежен примјер гдје су страначки активисти носили плакате са порукама којима се захваљују кандидатима СПС-а и актуелном градоначелнику, а члан Предсједништва БиХ на јавној говорници причао је о физичким обрачунима са присталицама опозиције. У 102 случаја присуство функционера није било у њиховој надлежности, а на 152 догађаја изношена су предизборна обећања, наводи ТИ БиХ.

Посматрачи ТИ БИХ забиљежили су још 1.431 примјер гдје су јавни ресурси кориштени за изборну промоцију странака и кандидата и добијање подршке бирача. Евидентирано је 547 случајева интензивирања јавних радова у предизборном периоду, као и 150 примјера расподјеле посебних подстицаја и субвенција које се најчешће односе на једнократне исплате темпиране у предизборни период.

Начелник Угљевика једнократно је дијелио по 100 КМ дјеци демобилисаних бораца, а градоначелник Зенице исплатио је 100.000 КМ Удружењу пензионера уз тврдњу да случај нема везе са изборима и да ће удружење дијелити помоћ социјално угроженима пензионерима.

У протекла два мјесеца забиљежена су и 62 случаја омогућавања бесплатних прегледа, лијекова, путовања и попуста на јавне услуге. Градоначелник Бијељине и начелник Опћине Ново Сарајево организовали су бесплатан излет за одређене категорије становништва, а у Требињу је град из Аграрног фонда основао посебну продавницу за пензионере у којој могу добити попуст и до 50 посто.

Поменуте активности ТИ БиХ спроводи у оквиру пројекта “Подршка грађанима у борби против корупције”, а у сарадњи са партнерским организацијама Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) и Центром за развој медија и анализе (ЦРМА). Финансијску подршку за пројекат омогућила је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), саопћено је из ТИ БиХ.