Транспаренси интернешнел (ТИ) у Босни и Херцеговини поново је пријавио Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) спорни спот Уједињене Српске у којем се подстиче национална мржња и насиље, а који се и даље дистрибуише на друштвеним мрежама те странке, и то путем налога локалних одбора.

С обзиром на став Суда Босне и Херцеговине да се забрана ширења националне мржње и подстицања на насиље из члана 7.3 Изборног закона БиХ односи само на период изборне кампање, ТИ БиХ је поново упутио пријаву ЦИК-у на одлучивање с обзиром да је дистрибуција спота настављена и за вријеме кампање. Суд Босне и Херцеговине у посљедњој одлуци није одлучивао о садржају спорног спота, него је заузео став да се све забране из овог члана Изборног закона односе само на период изборне кампање.

Након одлуке Суда, Уједињена Српска уклонила је спот са појединих налога на друштвеним мрежама, али су на адресу ТИ БиХ пристигле пријаве грађана да се спот и даље на неким налозима дистрибуише, и то на страницама локалних одбора ове странке.

ТИ БиХ је раније пријавио ЦИК-у овај спот јер се у њему, како је навдено, стварањем стереотипа подстиче непријатељство према припадницима три народа што се посебно манифестује у сцени гдје један од учесника симулира пуцање из пиштоља.

ЦИК је предмет покренуо по службеној дужности и донио одлуку да због овог спота поништи Уједињеној Српској овјеру за учешће на изборима, али је Суд БиХ поништио ову одлуку из процесних разлога уз закључак “да то не значи да је од стране овог суда утврђено да је ЦИК неправилно утврдио чињенице везане за забрањени говор, који су садржани у спорном видео запису. Ово само значи да постојање ове повреде ЦИК није могао утврђивати ван периода изборне кампање, примјењујући одредбе којима се регулишу правила понашања током изборне кампање”.

С обзиром на то да је изборна кампања почела 16. октобра, а да се спот и даље дистрибуише од стране ове странке, ТИ БиХ очекује да се изрекне адекватна санкција због озбиљног кршења Изборног закона, наводи с у тексту који је објављен на порталу transparentno.ba.