Тужитељство и Суд Босне и Херцеговине реагирали су на наводе изречене у отвореном писму које је дошло у Суд БиХ, чији је садржај доспио у јавност, а иза којег, наводно, стоје суци Суда и тужитељи Тужитељства БиХ.

У отвореном писму су наведене оптужбе које се односе на, наводно, непримјерено понашање те злоупотребу службеног положаја и овласти.

И Суд и Тужитељство одбацују наводе који се спомињу у писму.

“Ми, суци Суда Босне и Херцеговине и тужитељи Тужитељства Босне и Херцеговине, позивамо Вас да одмах и безувјетно дате оставку на функцију предсједника Суда Босне и Херцеговине и вратите мандат”

Суци Суда Босне и Херцеговине, из свих познатих разлога с којима је дјеломично упознат и остатак правосудне заједнице, као и шира домаћа јавност и међународне институције у БиХ.

Ово је само дио писма адресираног на Суд Босне и Херцеговине, у којем се тражи оставка предсједника Ранка Дебевеца.

Наводно га потписују суци и тужитељи. У писму је наведено како је Дебевец функцију предсједника обављао нестручно, несавјесно и незаконито.

Међутим, предсједник Суда и суци у службеном приопћењу одбацују ове наводе изнесене у, како кажу, анонимном отвореном писму.

Одбацују и, како наводе, свако ауторство наведеног текста. Од писма се оградило и државно тужитељство.

Суд Босне и Херцеговине поново је изложен притиску анонимних пошиљатеља изразито малициозних и монтираних текстова, који обилују неистинитим, увредљивим и гнусним конструкцијама о личности и поступању одређеног броја судаца и предсједника Суда Босне и Херцеговине, те самим тим доводе до стварања притиска с циљем урушавања институционалног капацитета и кредибилитета Суда Босне и Херцеговине. Услијед недостатка стварне криминалне количине, умјесто ранијих анонимних казнених пријава, прешло се на анонимна тзв. “отворена писма”, с навођењем лажних потписника, све с циљем што изравнијег напада на углед и ауторитет Државног суда.

Поводом више медијских упита, а у вези објављеног реагирања судаца Суда БиХ, главни тужитељ и тужитељи Тужитељства Босне и Херцеговине, који су и сами често били жртве неоснованих анонимних пријава и притужби, осуђују сваки вид непримјереног напада на носитеље правосудних функција

Уз приопћење из суда су приложени и потписи судаца, осим суца Бранка Перића. Перић сматра како су суци само направили услугу пошиљатељу.

БРАНКО ПЕРИЋ, Судац Суда БиХ

Није примјерено да суци реагирају у форми петиција без обзира о каквим се нападима ради. Они не треба о томе судити. Суци су дио правосудних институција, и за њихово достојанство треба бринути ВСТВ и институција у којој раде. Отворена анонимна писма се пишу с циљем да постану јавна, а суци су помогли да се оствари циљ аутора отвореног писма, треба прочитати колика је штета нанесена суду и правосуђу објављивањем одговора.

Због чега је ова јавна пријава изазвала толику позорност јавности, пита се и правник Црналић. Каже како је ово само пријава, али доводи ли садржај те пријаве до казнене одговорности, требају утврдити обје правосудне институције.

АСИМ ЦРНАЛИЋ, правник

Тужитељство организира и проводи казнени поступак до оптужбе. Након што подигне оптужбу брани тезе оптужбе пред судом, наравно, и обрана има свој удјел… Али ово да једни друге нападају и подваљују, то је неприхватљиво.

Како би ово било окончано, Црналић наводи како се ова точка треба ставити на дневни ред Високог судбеног и тужитељског вијећа, али тек након што буде изабран предсједник, како би та установа с потпуним ауторитетом могла доносити одлуке, јер имају компетенције да јавно дисциплинирају тужитеље и суце ако се утврди одговорност.