Према утврђеним резултатима Средишњег изборног повјеренства, кандидат СДА за начелника Опћине Травник, Мирсад Пецо, који је преминуо на дан Локалних избора, проглашен је побједником избора у овој опћини.

Док се чека исход жалбе на Суду БиХ, те након тога и коначан став СИП-а, СДА и ХДЗ, чији је кандидат други по броју освојених гласова, имају потпуно опречне ставове о могућем рјешењу избора за начелника у Травнику.

Смрт кандидата СДА за начелника Опћине Травник на дан одржавања избора, којег је СИП Босне и Херцеговине након бројања прогласио побједником, случај је за који се још не може предвдјети какав ће бити коначан исход.

У травничкој СДА одлуку СИП-а сматрају једином праведном и, како кажу, законитом.

ТАХИР ЛЕНДО, предсједник СДА Травник

Ми очекујемо да ће и сви они који доносе одлуке жалбене и мишљења дати позитивно мишљење СИП-у да крене у даље процесе. Сљедећи корак би био да се прогласе коначни резултати, да је наш доктор коначни побједник, а онда након тога је лако вратити у законски оквир

ХДЗ Травник, чији је кандидат други по броју освојених гласова, за разлику од СДА, има потпуно супротан став када је ријеч о коначном исходу Локалних избора у овој опћини.

Упутили су жалбу Апелацијском вијећем Суда БиХ, а као један од аргумената у травничком ХДЗ-у истичу да је СИП само неколико дана прије проглашавања побједника Локалних избора у Травнику, за кандидата СДА, Мирсада Пецу, прогласио престанак мандата због смрти у Федералном парламенту.

БОЈАН ДОМИЋ, предсједник ХДЗ-а Травник

Ту се догодила једна грешка на коју смо ми реагирали апелацијом пред Судом БиХ, та се апелација разматра и вјеројатно ћемо ми и неке друге кораке подузимати. Једноставно сматрамо да су они поступали незаконито

У СИП-у нам је речено да су побједници проглашени на основу броја гласова, а да ће нове одлуке за Опћину Травник бити донесене након што Апелацијско вијеће Суда Босне и Херцеговине заврши свој дио посла. Питали смо и грађане Травника какво је њихово мишљење о изборима за начелника у њиховој опћини.

Према нашим сазнањима, Апелацијско вијеће Суда БиХ своју одлуку када су у питању избори у Травнику донијет ће до средине идућег тједна.

Након тога би СИП БиХ требао донијети коначан суд и став о томе што ће се догађати када је у питању избор начелника Опћине Травник, хоће ли се мандат додијелити другопласираном или ће бити поновљени избори за начелника у овој опћини.