Како слијепа или слабовидна особа може прецизно израђивати најљепши женски накит од кристала, шити уникатне торбе или радити масаже, а особа без руку производити угоститељске салвете? Они не траже ништа посебно, траже само нормалан живот. На Међународни дан особа са инвалидитетом, ово је њихова прича.

СЕНАДА КАРИШИК

“Ја сам Сенада…овдје радим већ годину дана. За овај посао сам се опредијелила јер сам имала непокретног оца…завољела сам овај посао.Имају људи предрасуде за особе са инвалидитетом и због тога је нама тешко доћи до посла јер сматрају да га ми не можемо обављати као сви други.”

Оштећење на оба ока које Сенада има од свог рођења не представља јој препреку да ради 12 сати дневно као физиотерапеутски техничар.

ШЕЈЛА САМОУК

“Овдје сам у овој фирми запослена већ девету годину, тренутно радим у радионици, шијем ташне и накит од елемената сwаровски кристала и сребра. На почетку је било баш тешко, одустат ћу, па нећу ја то знати, уништићу све, неће бити лијепо, а касније то све буде једноставно нормално. 93. ме је погодио снајперски метак и изгубила сам око, од тада је то моје доказивање, не 100 посто него 200 посто.”

НЕРМИН МУСТАФИЋ

“Налазимо се испред погона гдје се производе угоститетљске салвете. Радим овдје 10 година и шеф сам обезбјеђења и одржавања. Све особе овдје које су дошле су дошле са предрасудама јер их је друштво одбацивало у великом броју. Ништа се ниједан радник са инвалидитетом не разликује од особе без инвалидитета, овдје смо сви равноправни.”

ТМП Друштво за запошљавање слијепих и слабовидних лица је међу најуспјешнијим и највећим од око 70 привредних друштава у ФБИХ која запошљавају особе с инвалидитетом. У оквиру Друштва су и штампарија, ресторан, пржионица кафе, пакирница шећера, продавница.

ВЕСЕЛИН РЕБИЋ, директор Друштва

“Запошљавамо 43 особе. Највећи је проблем са факултетски образованим особама, њих се најтеже запошљава јер у реалном скетору привредни субјекти сматрају да им је запослити социјалног радника, психолога…сматрају да је то трошак.”

Ако сте којим случајем особа са инвалидитетом и без политичких веза приликом запошљавања, онда сте рођени на погрешном мјесту у погрешно вријеме.