Жупанијско државно одвјетништво у Загребу оптужило је за кривотворење пословне исправе бившег власника Агрокора Ивицу Тодорића и још 22 особе због сумње да су од 2010. до 2017. прикривено финансирали Агрокор преко уговора о факторингу и лажних мјеница на износ од 17,8 милијарди куна.

Не наводећи идентитете осумњичених ни називе твртки тужитељство је саопћило да окривљенике терети за незаконитости наводно почињене од 4. јануара 2010. до почетка априла 2017. преко 13 твртки које су за Агрокор и још седам друштава из тог концерна прибављали новац уновчавањем мјеница у којима је лажно наведено да су издане за примљену робу.

Тужитељство сумња да су ”проводили модел који је представљао прикривено кредитирање” Агрокора и твртки из концерна ”док су та друштва била прекомјерно финансијски изложена према банкама и када је постајала забрана да их банке кредитирају”.

Окривљеници су, како наводи тужитељство, на Тодорићев захтјев, ”потписивали ради предаје на откуп у финансијским институцијама, мјенице трговачких друштава у којима су одговорне особе и особе овлаштене за заступање, као трасата и трасанта, у којима је лажно наведено да су издане за вриједност примљену у роби”.

Тужитељство тврди да су потписивали и уговоре о факторингу и откупу мјеничних потраживања којима се у финансијским институцијама откупљују мјенице, а у тим је уговорима лажно наведено да 13 твртки имају новчану тражбину према Агрокору и подузећима из концерна на темељу рачуна за робу или услуге за које су издане мјенице које се тим уговорима откупљују.

Но, то није била истина јер су наведене мјенице издане на темељу склапаних уговора о финансијском зајму, а не за примљену робу, наводи државно одвјетништво у саопћењу.

Тодорић и тројица његових чланова управе су, сумња тужитељство, потписали ради предаје на откуп 393 лажне мјенице на укупан износ од преко 533 милиона куна, а на Тодорићево су тражење ”испред седам трговачких друштва из концерна као трасата и трасанта потписали ради предаје на откуп 2.761 мјеницу”, на укупан износ од 17,8 милијарди куна.

На основу тих мјеница су склапани уговори о факторингу и откупу мјеничних потраживања којима је 13 твртки у различитим финансијским институцијама уновчавало мјенице Агрокора и седам његових твртки, а по којим уговорима за поврат новца финансијским институцијама по регресној обавези одговара тих 13 твртки.

Новац прибављен откупом наведених мјеница континуирано је дозначаван Агрокору који је по доспијећу искупа у финансијским институцијама мјенице откупљивао, истиче тужитељство.

Поткрај августа 2019. тужитељство је због прикривеног финансирања Агрокора подигнуло 13 оптужница против 29 одговорних особа у тврткама добављачима пропалог концерна. Радило се о Франку, Крашу, Сокол-Марићу, Техници, Сапонији Унекс Медији, Алце-Загребу, Кромос-Агрију, АВТ-у, Интернационалу, Пет Прому и Агрофруктусу, а одговорне особе у тим тврткама оптужене су за лажирање фактура о испоруци робе.

Тодорић и његових 14 суоптуженика су у међувремену оптужени за извлачење 1,2 милијарде куна из Агрокора. Суд је крајем јануара почео разматрати основаност те оптужнице коју обрана покушава срушити указујући на незаконите доказе, међу осталим и у великом финансијском вјештачењу.

Тодорић је почетком октобра прошле године у тзв. малом Агрокору неправомоћно ослобођен оптужби да је свој некадашњи концерн с троје сарадника оштетио за 1,25 милиона еура.