Гувернерка Токија Јурико Коике изјавила је како је увјерена да ће тај град моћи безбједно да организује Олимпијске игре сљедеће године, упркос недавном порасту броја заражених коронавирусом у Јапану.

У Јапану је овог мјесеца забиљежен пораст броја заражених који премашује 2.000 случајева дневно, док Влада покушава да уравнотежи превентивне мјере и пословне активности, а да не наноси штету економији погођеној пандемијом.

“Као град домаћин, одлучна сам да остварим Олимпијске игре, по сваку цијену”, рекла је Коике.

Она је то рекла недјељу дана пошто је предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах посјетио Токио, где је одржао серију разговора са јапанским званичницима, укључујући и гувернерком, да покажу одлучност да организују Игре.

Коике је рекла да је широка употреба заштитних маски међу становништвом једна од најефикаснијих мјера безбједности која је поштедила Јапан од велике стопе инфекција које су избиле у САД и Европи.

Она је додала да су многи Јапанци ношење маски доживјели као “моралну дужност”, у покушају да сарађују у напорима на превенцији болести.

Недавни пораст броја заражених у Јапану могао би да доведе у питање планове за одржавање Олимпијских игара, које би требало да почну 23. јула 2021.

Бах је рекао да ће учесници Игара бити подстакнути да се вакцинишу, како би заштитили јапанску јавност, али није јасно како би се то ријешило ако дође до већег пораста броја заражених у тој земљи.

У Јапану је до сада забиљежено 134.000 случајева заразе коронавирусом, уз готово 2.000 смртних случајева.