Јапан је продужио санкције против Сјеверне Кореје на још двије године пошто Пјонгјанг наставља да ради на развоју нуклеарног наоружања и није постигнут напредак у рјешавању отмце јапанских држављана.

Портпарол јапанске администрације Катсунобу Като рекао је да је донесена одлука о продужењу санкција Сјеверној Кореји које су требале да истекну 13. априла.

Јапанске санкције забрањују све врсте трговине између двије земље и бродови Сјеверне Кореје не могу да улазе у луке, сем за хуманитарне сврхе. Забрањени су и летови између двије земље.

Јапан проводи и санкције УН против Сјеверне Кореје, а те мјере обухватају ембарго на оружје, замрзавање средстава држављана те земље и забране у сектору образовања и обуке.

Сјеверна Кореја извршила је пробно испаљење два балистичка пројектила 25. марта и то је први пут у протеклих годину дана, што је Јапан осудио као кршење резолуција Савјета безбједности УН.

Током 2002. године, Сјеверна Кореја је признала отмицу 13 јапанских држављана седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека ради обучавања шпијуна у области језика и културе те земље.

Јапан је изразио увјерење да је више њихових држављана отето и да су многи још живи.