Више од 3.860 особа приведено је током протеста против новог закона о раду, који је усвојен раније ове седмице у Индонезији.

Гласноговорник националне полиције Арго Јувоно изјавио је да су током протеста, од уторка до четвртка, у различитим градовима широм земље приведени они који су оштетили јавну имовину, те проузроковали претјеране и провокативне радње.

Како је казао, 796 од 3.862 приведене особе идентифицирани су као припадници анархистичких група.Јувоно је изјавио и да је 145 особа, којима су урађени брзи тестови, позитивно на нову врсту коронавируса.

Министар за координацију политичких, правних и сигурносних послова Мохамед Махфуд МД упозорио је да ће подузети драстичне мјере против активиста који протесте претварају у насиље широм земље.

Указујући на то да су измјеном закона ограничена различита права радника попут радног времена, отпремнина и социјалне сигурности, синдикати захтијевају од владе и парламента да направе измјене закона који је усвојен у понедјељак.

Влада тврди да ће нови закон, укључујући промјене у управљању природним ресурсима, о којима се расправља од септембра 2019, потакнути страна улагања, повећати запосленост и стимулисати економију.