На подручју Томиславграда у протеклих неколико дана ватрогасци Професионалне ватрогасне јединице из те општине гасили су дневно по неколико пожара који су у једном тренутку запријетили и кућама. Због тога, власти су упозорили грађане на казне за несмотрено паљење ватре на отвореном.

Сви пожари су евидентирани на различитим општинским локацијама. Већина пожара пријетила је ширењем према високој боровој и буковој шуми, а услијед паљења суве траве, пожар је запријетио и кућама код Бухова, Винице и Рошког Поља.

Пошто се неконтролисано паљење почело учестало догађати, из Штаба за цивилну заштиту општине Томиславград у сриједу су послали упозорење на поштивање њихове одлуке о условима и начину спаљивања суве траве, корова, растиња и биљних отпадака које је строго забрањено.

Уз то, забрањено је спаљивање корова и ложење ватре на отвореном простору за вријеме вјетра и ноћу као и паљење ватре у близини шуме, зграда, привредних и других објеката, усјева, насада воћњака, поред саобраћајница, те на трасама електроенергетских водова.

Особе које врше спаљивање и ложење ватре на отвореном простору дужне су мјесто спаљивања прегледати и остатке у потпуности погасити.

Против особа које се не буду придржавале Закона о заштити од пожара и ватрогаству, Закона о шумама и Општинске Одлуке предвиђене су казне у износу до 1.000 марака.