Опћина Томиславград прва у кантону је почела с реализацијом мјера помоћи тамошњим господарственицима који су се усљед корона кризе нашли у изузетно тешкој ситуацији.

Стара је изрека да се на муци познају јунаци, па тако и када је ријеч о оним господарственицима који, унаточ корона кризи и немогућности нормалног пословања, нису хтјели дијелити отказе својим запосленим. Један од таквих господарственика је и Иван Ковачевић који у своје три твртке запошљава око стотину радника.

“У бити код мене су све плаће дијељене сваки мјесец, даване, отказ је добило можда два, три човјека. То је оно што сам ја и говорио овим осталим кад кажу добио је отказ. Нетко је добио отказ што није хтио радит, с неким је био договорен отказ, али на мјеста су примљени нови радници”, каже Ковачевић.

Држећи до својих дјелатника, Ковачевић није чекао какве ће мјере у смислу пружања помоћи господарственицима подузети било која разина власти, па и поред тога што сви његови аутобуси данима стоје паркирани. Ипак, велики проблем у којем су се нашли сви такви господарственици први који је у овој жупанији препознао је томиславградски опћински начелник Иван Вукадин.

“Као помоћ господарственицима, односно господарским субјектима који функционирају на подручју опћине Томиславград укупно је јуче плаћено 54 тисуће 550 марака, 170 запослених, а 49 тисућа 850 марака и 4 тисуће и 700 марака поврата на истакнуту твртку. Данас се ради о плаћању за још 81. запосленог”, истиче Вукадин.

За травањ и свибањ та помоћ по запосленом износи 300 марака

“Ја мислим да смо сви ми господарственици доста задовољни са овом помоћи коју су оне понудиле, с тим да је опћина Томиславград већ почела дијелити ова средства”, наглашава Ковачевић.

Но, те се не би могло рећи и за ону помоћ коју федерална влада одлучила пружити господарственицима.

“И та помоћ од 244 марке, држава присиљава људе да их пријављујеш на минималац. То је по мени никаква помоћ”, додаје Ковачевић.

Каква год била та помоћ, она је барем за сада позната, но не и када је ријеч о оној помоћи која би овдашњим господарственицима требала стићи из жупанијске благајне. Ње нема, нити је још познато колика ће бити, иако господарственици данима траже одговор на то питање.