Пандемија коронавируса пореметила је раније финансијске планове свих општина и градова. Стога се приступа ребалансу њихових буџета, односно покушају да се њихови планови ускладе са новонасталим финансијским могућностима. Учинила је то и Општина Томиславград.

Усвојеним ребалансом, приходи у општинском буџету Томиславграда смањен је за 800 хиљада марака или за око шест одсто.

БОЖАНА ЈУРЧЕВИЋ, помоћница општинског начелника за финансије

“Ковид 19 је оставио посљедице и на нашем општинском буџету. У приходима највише се осјетило на двије ставке: приход од ПДВ-а и порез на доходак”.

Због смањеног прилива средстава, дошло је такође и до одгоде реализације неких раније предвиђених пројеката. Од финансијске помоћи са виших нивоа власти још увијек нема ништа.

БОЖАНА ЈУРЧЕВИЋ, помоћница општинског начелника за финансије

“Као што сами знате, Влада Федерације је усвојила у свом буџету помоћ општинама и градовима у износу од 30 милиона марака, међутим ништа још од тих средстава нисмо добили нити имамо информацију колика би та помоћ требала бити”.

Иако Томиславград ни од кога још није добио никакву финансијску помоћ, он је свим својим привредницима који су највише били погођени корона кризом већ успио исплатити добар дио раније обећаних накнада.

ИВАН ВУКАДИН, начелник Општине Томиславград

“Ја сам увјерен да ћемо ми до краја јуна исплатити подршку за мај, а до краја маја смо исплатили подршке за април које су биле предвиђене”.

Подршка је износила 300 марака по раднику, а за арпил мјесец добило ју је 465 радника.