Дувањски крај је некад био познат по сточарству и производњи млијека и житарица. Чињеница да је то једна од водећих општина у Федерацији БиХ по производњи млијека, двојицу младих фармера из Томиславграда потакла је да отворе прву мини сирану.

Бранимир и Берислав, прије непуних годину, отворили су мини сирану у Стипанићима код Томиславграда. Посао су покренули у јеку пандемије, премда су управо у то вријеме многи гасили своја подузећа. Но, они се, кажу, нису обесхрабрили, јер се већ годинама баве пољопривредом и имају фарме музних крава.

БРАНИМИР ВУЧЕМИЛ, сувласник мини сиране “Еко Вран” Томиславград

“Пошто смо већ у пољопривреди, ја неких десет година, Берислав и више, тако смо дошли на идеју да финализирамо то своје млијеко и направимо неке производе”.

БЕРИСЛАВ ШОЉИЋ, сувласник мини сиране “Еко Вран” Томиславград

“Тренутно производимо, свјежи и млади сир. Дневна производња око двије тисуће литара на нашим фармама, значи још не успијемо све своје ни прерадити, ни продати, али добар дио тога продамо и успијемо пласирати на тржиште”.

Производе успјешно дистрибуирају у цијелој Херцеговини. Тренутно имају пет запослених, но овисно о интересу тржишта планирају и ширење производње и
нова радна мјеста.

МАРИЈАНА МАЛЕКИН, технологица у мини сирани “Еко Вран” Томиславград

“Ту сам од самог почетка, задовољни смо са послом, сад нам је баш кренуло, имамо посла, и сретни смо што смо добили посао у вријеме короне кад људи добивају отказе”.

Цијели пројект, двојица пријатеља, финанцирала су властитим средствима. Једину помоћ добили су недавно од Државнога уреда за Хрвате изван Републике Хрватске у износу од 20 тисућа марака. Тим средствима планирају проширити погоне и почети производњу нових производа, за почетак тврди и слани сир.