У Босни и Херцеговини данас врхунац топлотног вала. Због изразито високе температуре која је досезала и до 41 степен, на снази је црвени метеоаларм. Овакве временске појаве могу проузроковати велику материјалну штету и бити опасне по сигурност људи и животиња. Метеоролози најављују кратко расхлађење пљусковима. Међутим, љето ће бити веома вруће.

Спас од врућине грађани су потражили на различите начине, хладећи се водом, боравећи у хладу, а оне који су пожељели у кафиће хладили су вентилатори и клима уређаји.

АНКЕТА
“Ако изађемо да будемо овако у парку или неком дијелу гдје није толико вруће и гдје није гужва, навече излазимо”.
“Будући да сам ја Херцеговац, навикао сам на овакве врућине. Сада се тренутно хладим у хладовини, чекам у хладовини комби”.
“Вруће јест, али опет некако се подноси, мало хлад, ја нисам превише осјетљива”.

Но, да уживање у љетним данима не би постало здравствени проблем, попут сунчанице или топлотног удара важно је пратити савјете стручњака. Ако до проблема ипак дође. стручњаци савјетују…

ЕЛМА КУДУЗОВИЋ, Институт за здравље и сигурност хране Зеница

“Особу одмах извести у хладовину или замрачен прозрачан простор и кренути са постепеним расхлађивањем, а то је најбоље стављањем хладних облога са надокнадом течности. Избјегавати директни утјецај сунчевом зрачењу у периоду од 10.00 до 17.00 сати, уколико се користе климатизовани уређаји гледати да та температура није нижа седам до десет степени у односу на вањску”.

Ако морате проводити више сати дневно на отвореном по изразито високим температурама, препоручује се обавезна заштита главе и што више течности, најмање два литра воде. Препоручује се и ношење свјетлије одјеће од што природнијих материјала.

Др ВЕСНА МИЧИЋ СТАНОЈЕВИЋ, дерматовенеролог

“Усљед претјераног излагања сунцу, сваког вида УВ зрачења кожа упамти, промјене на кожи у виду бенигних или малигних тумора, то се тек види на крају љета”.

Метеоролози кажу да у наредним данима можемо очекивати жути и наранџасти метеоаларм, што значи да ће температуре бити нешто ниже, али и даље ће бити вруће.

БАКИР КРАЈИНОВИЋ, Федерални хидрометеоролошки завод

“Због обилне кише и грмљавинског невремена које се очекује на сјевероистоку наше земље, у осталим крајевима земље на снази је жути метеоаларм по питању грмљавинског невремена”.

Метеоролози прогнозирају да нам предстоји топло и сухо љето у односу на просјечне вриједности када је ријеч овом годишњем добу.