Од данас у 14 сати до понедјељка у 22.59, велики број спортиста придружиће се ”тоталној тишини” како би исказали протест због расистичких увреда којима су изложени ногометаши, али и многи други.

Ову акцију су у суботу најавили енглески ногометни клубови, а од тада им се придружио велики број других спортиста.

Сва тијела енглеског ногомета “затвориће своје рачуне на Фејсбуку, Твитеру и Инстаграму”, што представља “одговор на континуирано дискриминаторно злостављање које на друштвеним мрежама подржавају и спорташи и бројне друге особе из јавног живота повезане с ногометом”.

УЕФА је јуче објавила да ће својим учешћем подржати настојања ногометаша да скрену пажњу на проблем расизма на спортским теренима, а шампион Формуле 1 Луис Хамилтон рекао је како ће то, највјероватније, и он учинити.

Одлука о покретању ове акције донесена је након што су сличну акцију провели шкотски прволигаш Ренџерс и енглески клубови Бирмингем и Свонси чији су ногометаши Јан Данда, Бен Кабанго и Џамал Лове недавно били жртве расистичког вријеђања на интернету.

Од почетка године више је ногометаша Манчестер Јунајтеда, попут Ентонија Маршиала и Маркуса Решфорда, као и Риса Џејмса из Челсија, било вријеђано на друштвеним мрежама.