Традиционални Божићни концерт Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” ове године ће због пандемије бити одржан у онлајн и телевизијском издању данас на програму БХТ1. Концерт, којим ће се обиљежити најрадоснији хришћански благдан – Божић, задржаће сличан концепт као и претходних година, комбинацију духовног и свјетовног, етно традиције и обичаја.

Божићним концертом прије годину дана Српско просвјетно и културно друштво свечано је заокружило првих десет година божићне концертне традиције. Тада нису ни слутили да ће се овај концерт у 2021. одржати у сасвим новом и необичном окружењу без препуне сале Народног позоришта у Сарајеву и без срдачних честитки лицем у лице.

НЕДЕЉКО МАСЛЕША, предсједник СПКД “Просвјета” Сарајево

Данашњи дан је за све нас знак радости и наде, љубави и вјере. Знак радости због доласка још једног Божића, знак наде да ћемо се поново и што прије срести и бити заједно, знак вјере да ће доћи боље сутра, да ћемо пребродити све изазове у свијету у којем живимо.

На концерту ће наступити ансамбл “Про Мусица” којим ће дириговати маестро Јосип Катавић, затим професорице и студентица са Музичке академије у Источном Сарајеву и женски вокални ансамбл “Цорона” који постоји већ дуго времена и препознатљив је у БиХ и шире.

ДЕЈАН ГАРИЋ, предсједник Управног одбора СПКД “Просвјета”

Ансамбал Про мусица ће извести и неколико композиција које до сада на овим просторима, а можда и шире нико није ни имао прилику да чује. Чути ћете како то изгледа када православну духовну музику компонују и припремају скандинавски композитори, то је заиста један занимљив концепт, не одскаце нимало од онога што сте иначе навикли слушати.

ТИЈАНА ВИГЊЕВИЋ, диригентица женског ансамбла “Цорона”

На концерту ћемо се представити са традиционалним пјесмама из градске и сеоске средине и надамо се да ће публика уживати у овом концерту иоако нам се цијели живот свео на онлајн и телевизјске преносе.

Снимак овогодишњег Божичног концерта Просвјете бит ће емитован 7. јануара у 20 сати онлајн и на програму БХРТ-а.