Амерички предсједник Доналд Трамп и његов противкандидат спорили су се током њихове посљедње телевизијске дискусије пред изборе 3. новембра око одговора САД на климатске промјене, а исказали су велике несугласице око будућности нафтне индустрије.

Кандидатима је у Нешвилу у држави Тенеси постављено питање шта ће урадити у борби против климатских промјена.

“Волим екологију”, рекао је Трамп, указујући на савезни програм за садњу стабала и смањења емисија угљен-диоксида. Међутим, он је напоменуо да не жели да нашкоди фирмама како би помагао екологији.

Бајден је навео да је његов план транзиција на више еколошку економију којом ће бити формирана додатна радна мјеста и подстакнута привреда.

Према његовим ријечима, глобално отопљавање је егзистенцијална пријетња по човјечанство и да има моралну обавезу да се бори против климатских промјена.

Трамп је оптужио Бајдена да планира да уништи нафтну индустрију на шта је кандидат Демократске странке одговорио да вјерује да САД треба да нафту замјене соларном, енергијом вјетра и другим облицима енергената који не изазивају загађење.

Бивши гувернер Тексаса Рик Пери одмах је критиковао Бајдена наводећи да ће својим намјерама укинути више милиона радних мјеста.

Сенатор из Оклахоме и члан Демократске странке Кендра Хорн дистанцирала се од Бајдена, истичући да није сагласна са његовом политиком према нафти и гасу.