Амерички предсједник Доналд Трамп данас је бранио своју одлуку о повлачењу САД из међународног споразума о климатским промјенама, рекавши да је ”неправедан и необјективан” док се његов насљедник Џозеф Бајден заложио за повратак земље том договору.

САД су почетком новембра званично иступиле из споразума о климатским промјенама постигнутим у Паризу крајем 2015.

”Извукао сам САД из неправедног и необјективног Париског климатског споразума, а који је врло неправедан према САД”, рекао је Трамп на виртуелном самиту Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља свијета и земаља у развоју – Г20.

Теме самита у организацији Саудијске Арабије су, између осталог, животна средина и пандемија коронавируса.

”Париски споразум није постигнут да би спасио животну средину, већ да би уништио америчку привреду”, рекао је Трамп и додао да одбија да се одрекне неколико милиона радних мјеста у САД и да се милијарде долара шаљу најгорим загађивачима који не поштују животну средину.

Трамп, који заговара индустрију фосилних горива, довео је у питање науку о климатским промјенама и ублажио је неке мјере за заштиту животне средине.

Међутим, Бајден је обећао да ће се САД вратити споразуму првог дана његовог ступања на дужност предсједника у јануару 2021. године. Ту изјаву су поздравили многи европски лидери.